220 godina postojanja crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Brestovcu – FOTO


Selo Brestovac u saradnji sa Arhijerejskim namesništvom negotinskim, Muzejom Krajine i Istorijskim arhivom Negotina, obeležilo je 220 godina postojanja crkve Vaznesenja Gospodnjeg. Molidbenoj svečanosti prisustvovali su i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Merlina Selenić, zamenica predsednika opštine, Dalibor Mašić, član Opštinskog veća, predstavnici institucija i ustanova kulture, zdravstva i obrazovanja.

Foto: negotin.rs

Crkva – brvnara u Brestovcu, podignuta je 1798. godine i spada u red najstarijih hramova u ovom delu Srbije. Drvena konstrukcija zvonika i prvo zvono postavljeni su 1837. godine, a tokom 19. veka više puta je obnovljena. Ove godine je rekonstruisana i sada je to jedan najlepših hramova te vrste u ovom delu zemlje.

Foto: negotin.rs

Povodom obeležavanja 220 godina postojanja crkve Vaznesenja Gospodnjeg, u crkvi i porti crkve okupio se juče veliki broj meštana Brestovca, ali i onih koji su poreklom iz ovog krajinskog sela, a davno su ga napustili.

Foto: negotin.rs

Svetu liturgiju u ovom hramu služio je Episkop timočki gospodin Ilarion sa sveštenstvom koji je pozdravljajući prisutne rekao da je ovaj dan poseban i treba da bude upisan posebnim slovima u istoriji, ne samo ovog sela, već i ovog dela Srbije.

“Ako se obnavlja hram, onda se obnavlja i vera u našem narodu. Ovaj hram je mesto slave božije, mesto gde se izliva posebna blagodat na ljude koji ulaze u svete hramove” – kazao je između ostalog Episkop timočki gospodin Ilarion.

Foto: negotin.rs

Nakon bogosluženja otvorena je i izložba posvećena ovom hramu, na kojoj su prikazani dokumenti, fotografije i crkveni predmeti.

“Crkva brvnara u Brestovcu autentična je i po svojim arhitektonskim rešenjima. U opštini Negotin sačuvane su još dve crkve brvnare, u Popovici i Trnjanu. Postoje zapisi da su crkve brvnare u Srbiji podizane i za vreme Nemanjića, ali nijedna od njih do nije sačuvana. Sačuvano je svega pedesetak takvih objekata, širom Srbije, od kojih su tri na našoj teritoriji” – rekao je Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu, otvarajući izložbu.

Foto: negotin.rs

U muzičkom delu programa učestvovali su Hor Hrama Svete trojice pod vođstvom Svetlane Kravčenko, a nastupili su i mladi umetnik David Surdanović iz Negotina na trubi i Sofija Lazić iz Štubika koja je pevala tradicionalne izvorne pesme.

izvor: negotin.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *