300 BORSKIH PREDŠKOLACA PROŠLO OBUKU O BEZBEDNOM UČESTVOVANJU U SAOBRAĆAJU


Svesni problema bezbednosti dece u saobraćaju, udruženje roditelja Bebironče u saradnji sa GIS udruženjem Srbije organizovalo je niz edukativnih radionica za predškolce u Boru i doniralo komplet knjiga i bojanki “Pažljivko” za predškolsku ustanovu “Bambi”.

Edukativne radionice su obuhvatile sve predškolske grupe u Boru. I obuku za bezbedno učestvovanje dece u saobraćaju je prošlo 300 borskih predškolaca.

Sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova o bezbednosti saobraćaja u predškolskom uzrastu
predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama. Kroz praksu, konstatovan je pozitivan uticaj dece i na ponašanje roditelja u saobraćaju, u smislu pravilnog prevoženja u vozilima, upotrebe bezbednosnih sedišta, prelaska kolovoza i sl.

Ova akcija udruženja roditelja Bebironče imala je za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove, koji na zabavan, ali i edukativan način, mogu pomoći deci da savladaju pravila saobraćaja.

Na sledećem linku, možete besplatno preuzeti materijale za saobraćajno vaspitanje i obrazovanje dece. (pazljivko.rs/materijali)

Edukativne radionice na zabavan način kroz igru, crtane filmove, kviz i pesmice održao je Igor Velić, master inž. saobraćaja ispred GIS udruženja Srbije.

GIS udruženje Srbije je nagradilo kompletom “Pažljivko” i građane Bora koji su aktivno učestvovali u jačanju bezbednosti saobraćaja u svom gradu preko mobilne aplikacije (sigurnestaze.com/web/vesti/22/prijavi-saobracajni-problem-u-gradu.html), u vidu „kačenja” saobraćajnih problema sa predlozima mera.

Zaključak je da se kroz ovakva i slična predavanja, koja treba da postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *