33. Božićni uspon na Rtanj! FOTO


U subotu 14. o1. 2017. godine u organizaciji OPSD “Dragan Radosavljević” iz Zaječara, održaće se tradicionalni Božićni uspon na Rtanj.

Rtanj, mistična planina, “otac svih drugih planina”, najveća piramida na svetu, pozornica je na kojoj se odigrala prva predstava organizovanog planinarskog pokreta u Srbiji, u 19. veku.

Ne bez razloga, mnogi planinari iz Srbije i celog sveta smatraju Rtanj nečim posebnim, izuzetnim. On se vidi odasvud i sa njega se sve ostalo može uočiti.

Ne mali je broj onih koji ga nazivaju piramidom, “timočkim Mordorom”, a gotovo svi mu pripisuju raznorazne natprirodne moći. Ali jedno je sigurno! Jednom kada osvojite vrh Šiljak, nećete moći a da se ne vratite ponovo.

Svako će imati mogućnost da odabere za uspon na vrh Šiljak (1565mnv) jednu od dve staze:

– Severnu, koja od Mirova vodi kroz gustu šumu sve do izlaska na greben. Visinska razlika je 1200m i ima strmiih delova te se ovaj prilaz ne preporučuje početnicima i manje spremnim planinarima. Dužina staze je oko 15km i potrebno je 4,5 sata za savladavanje.

– Južnu, koja od naselja Rtanj, najpre vodi kroz šumu, a onda izlazi u podnožje rtanjske piramide, te se do vrha izlazi preko uređenih vijugavih staza, i sve vreme kretanja imamo izuzetan pogled na impozantnu piramidu, i po njoj se i kreće. Ovde je visinska razlika 900m i ovu stazu preporučujemo svakom planinaru. Dužina staze je oko 13km i potrebno vreme za savladavanje je 3,5 sata.

Svi učesnici će se sa vrha Šiljak spuštati južnom stranom do naselja Rtanj.

Na stazi treba poštovati sve odluke vodiča i spasilaca iz Gorske službe spasavanja. Staza je odlično obeležena planinarskim oznakama.

SATNICA ZA “TIMOČKE DIVLjAKE”

07:00 – Polazak ispred INTEREKS-A
08:30 – otvaranje akcije,,motel,,Balašević,,na putu-Zaječar-Paraćin
08:45 – polazak do separacije Mirovo za one koji na vrh idu severnom stranom, odnosno do naselja Rtanj za sve one koji idu južnom stranom planine
09:00 – polazak na uspon severnom stranom
09:30 – polazak na uspon južnom stranom
13:00 – 14:00 – očekivani izlazak obe grupe, zajedničko fotografisanje i druženje
16:00 – 17:00 – zajednički silazak južnom stranom u naselje Rtanj

Polazak za Zaječar je nakon dodele zahvalnica.

Organizator obezbeđuje:

– Zahvalnice za sva društva – učesnike, kao i za najmlađeg i najstarijeg učesnika akcije
– Učesničku knjižicu
– Pečat uspona
– Pečat vrha
– Plakete za 15 uspona

Neophodna oprema za boravak u planini u zimskim uslovima (zimska jakna, rukavice, kapa, šal, kamašne, štapovi za hodanje, naočare za zaštitu od sunca). Obavezno poneti i rezervne majice i čarape, baterijsku lampu, ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku knjižicu i učesničku knjižicu.

HRANA:

Hrana iz ranca. Sa sobom treba poneti dovoljno slatkiša, sendviča i energenata, a vodu u količini od minimum 2 litra. Voda se može zahvatiti u motelu Balašević i u naselju Rtanj. U naselju Rtanj ne postoje maloprodajni objekti.

Cena prevoza:350,00 dinara./Nasa organizacija prevoza
Sigurne prijave i uplate – do Četvrtka 12.01.2017.
Ostale INFO-Boban 063 459 355./slike sa proslih akcija/
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *