Prva smotra folklornih ansambala Srbije „Razvilo se kolo kraj Timoka“


U Centru za kulturu u Kotlujevcu sinoć je  održana prva smotra folklornih ansambala Srbije  „Razvilo se kolo kraj Timoka“. Učestvovali su folklorni ansambli iz Knjaževca, Boljevca, Sokobanje, Paraćina , Zrenjanina i Zaječara koji su se  istakli kvalitetom igre i koloritom kostima najpoznatijih srpskih koreografa.

Prema oceni žirija  koji je predvodio predstavnik Kulturno prosvetne zajednice Srbije Zoran Katić prvo mesto podelila su dva folklorna ansambla: ,,Kolo” iz Knjaževca i “Balkanski biseri” iz Farkaždina kod Zrenjanina, koji su stekli pravo učešća na Međunarodnoj smotri folklora u Tekiji kod Paraćina.

 Ispred gradske uprave učesnike smotre i publiku u punoj sali pozdravila je Elena Petrović, pomoćnica gradonačenika Zaječara, koja je naglasila da su folklorni ansambli najbolji čuvari narodne tradicije.

Prema rečima Nenada Petkovića, rukovodioca Gradskog folklornog ansambla “ZORA” ovakva smotra folklornih ansambala nikada do sada nije bila u Zaječaru niti u Timočkoj Krajini, a njen cilj je očuvanje srpske kulture, tradicije i baštine.

Smotri je predhodio veličanstveni defile učesnika koji se kretao od zaječarskog pozorišta do gradske uprave, kako bi Zaječarci i njihovi gosti mogli videti bogatstvo narodnih nošnji. Inače, zbog najavljenih loših vremenskih prilika smotra nije održana na Popovoj plaži, već u Centru za kulturu u Kotlujevcu.

Organizator još jedne nove manifestacije je Narodno pozorište Timočke krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj grad Zaječar.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *