LIKOVNO REŠENjE ZA VIZUELNI IDENTITET 54. MOKRANjČEVIH DANA


Likovno rešenje za vizuelni identitet 54. Mokranjčevih dana, istaknutog grafičkog dizajnera Marka Stojanovića, dočarava osnovnu misiju Festivala, promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, stilizovanom zvezdom sačinjenom od prepoznatljivog Mokranjčevog spomenika u Negotinu, njegove muzike i svetlosti koja zrači iz epicentra u Negotinu sa željom da izađe iz rodnog Negotina i rasprši se po Srbiji, Evropi, svetu….

– Dizajn je čisto likovno delo, ornament dobijen rotiranjem slika spomenika Nebojše Mitrića, prva tri reda originalne partiture 6. Rukoveti, natpisi sa programa Negotinskog pevačkog društva iz 1872, čuvenog Rasovog logotipa, natpisa godine rođenja i smrti, Mokranjčevog potpisa sa 6. Rukoveti, belog poznatog potpisa slavnog kompozitora, roze akcentovane reči Negotin u Mokranjčevom rukopisu… Ovako slojevita i razgranata grafika predstavlja raznovrsnost ritmova u Rukovetima i folkloru, asocira na hor i brojne članove simfonijskog orkestra- reči su autora Marka Stojanovića.

Marko Stojanović (1982) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu sa nagradom Art klinike Perspektive IV. Kao predstavnik AUNS boravio je u Lasalle-Sia College of the Arts u Singapuru, kao i na Akademiji umetnosti Univerziteta Verakruz u Meksiku. Samostalno je izlagao u galerijama Remont, U10, Kulturnog centra i Doma Omladine u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, Kulturnom centru Kino Šiška u Ljubljani i mnogim drugim galerijama. Učestvovao je na grupnim izložbama kao što su 48. Oktobarski salon- Beograd, Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana- Bari u Italiji, Mikronarativi, Muzeju moderne umetnosti- Sent Etjen u Francuskoj, Galleria d’Arte Moderna Palazzo Forti-Verona, Italija, Paviljonu Cvijete Zuzorić-Beograd… Dela mu se nalaze u kolekcijama Grada Beograda, Telenor Fondacije, Imago Mundi i drugim.

preuzeto domkulture-negotin.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *