54.“Mokranjčevi dani“ u Negotinu Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti


Od 14. do 20. Septembra Negotin će, u čast velikanu, kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, po 54. put biti domaćin najznačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji „Mokranjčevih dana“.

Čast da bude besednik Festivala po kome se prepoznaje muzička scena Srbije, ove godine pripala je maestru Bojanu Suđiću, istaknutom srpskom dirigentu, umetničkom direktoru Muzičke produkcije RTS i dirigentu Simfonijskog orkestra i Hora RTS.
-Uvažavajući tradiciju i značaj festivala „Mokranjčevi dani“ programski koncept 54. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije- ističe prof dr Sonja Marinković, selektor Festivala.
Programski koncept Festivala zadržao je osnovne stubove, Natpevavanje horova i brojne horske koncerte . To su, ove godine, nastupi Kamernog hora Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda pod dirigentskom palicom Milice Đokić, pobednika Natpevavanja 2017. godine, Hora „ Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević i dečjeg hora „Radost“ iz Moskve pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve, koji redovno nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama u Moskvi, Boljšoj i Rahmanjinov sali Moskovskog konzervatorijuma.
Na programu Festivala su i brojni kamerni i vokalno-instrumentalni koncerti, kao i tradicionalni prateći programi.
U čast velikom poštovaocu Mokranjca i njegove zaostavštine, jednom od osnivača i organizatora“ Mokranjčevih dana“ u Negotinu, kompozitoru Konstantinu Babiću, a povodom 10. godišnjice njegove smrti, na 54. „Mokranjčevim danima“ biće priređen koncert pesama pod nazivom „Zaprepletum-rasplepetum“ na kojem nastupaju mecosopran Dragana Popović, tenor Ljubomir Popović i pijanista Milan Šumenković.
Koncert čuvenog džez saksofoniste i kompozitora Jovana Maljokovića i njegovog Balkan sansa benda, kao finog spoja džeza i tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana, još jedan je omaž Mokranjcu i njegovom vanvremenskom delu. Festivalska publika 54.“Mokranjčevih dana“ imaće priliku da u Negotinu prati „Čikago“, jedan od najpopularnijih brodvejskih mjuzikala u izvođenju Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića.
U okviru 54. Festivala biće priređen i program posvećen baroknim oblicima pasakalji i čakoni, u izvođenju čembalistkinje Svetlane Stojanović Kutlača. Nastupiće i Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“ predvođen dirigentom Radetom Pejčićem, a na programu naslovljenom „Crni Goro“ pretežno su dela savremenih srpskih kompozitora.
Efektnu završnicu Festivala prirediće Hor i Simfonijski orkestar RTS pod rukovodstvom Bojana Suđića sa delima Stevana Mokranjca i svojim inovativnim i originalnim tumačenjem „Rekvijema“ Volfganga Amadeusa Mocarta.

„Natpevavanje“ u znaku svetski poznatih horova

Negovanje horske tradicije, do punog izražaja doći će već prve festivalske večeri budući da će na tradicionalnom „Natpevavanju horova“, ove godine, izuzetno, nastupiti svetski priznati horovi: „Korikos“ , jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala u Njujorku koji je svoju reputaciju stekao nastupima u prestižnim dvoranama, Karnegi holu i Linkoln centru, zatim hor „Devana“ iz Amsterdama u Holandiji, posebno formiran zbog učešća na festivalu „Mokranjčevi dani 2019“, koji će tek nakon Festivala u Negotinu nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu, Hor KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice sa tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama, čuveni Gradski mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja u Severnoj Makedoniji, sledbenik prvog gradskog hora u Skoplju, formiranog daleke 1907. godine, Kamerni hor Lavirint iz Zaječara, koji neguje vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha, a ostvario je do sada veliki broj javnih nastupa i koncerata u našoj zemlji i inostranstvu i Gradski mešoviti hor „Abrašević“ iz Valjeva, ansambl koji ove godine slavi 114 godina postojanja i rada.

Promocije, izložbe i koncerti na otvorenom kao prateći programi Festivala

Negotinska publika pratiće i ove godine „Klasiku u 11“ – koncerte na otvorenom , likovni program sa tri izložbe, kao i nastupe folklornih ansambala. Kada je u pitanju izdavaštvo, biće predstavljen trostruki kompakt disk Miroljuba Aranđelovića Rasinskog „Zvukovez“, nove knjige Gordane Krajačić i kolektivna monografija posvećena komičnoj operi Dejana Despića „Pop Ćira i pop Spira“.
Na naučnoj tribini posvećenoj stvaralaštvu Mokranjca, o svojim istraživanjima govoriće dr Sanda Dodik, profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na temu Mokranjčevog uticaju na stvaralaštvo najistaknutijeg banjalučkog kompozitora Vlade Miloševića.

preuzeto Klub Doma Kulture Negotin
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *