AFRIČKA KUGA SVINjA


Afrička kuga svinja se proširila Evropom i stigla do Rumunije i Bugarske. U našoj zemlji za sada nema zabeleženih slučajeva ove pojave. Teritorija Borskog okruga proglašena je tzv. „A“ zonom ugroženosti i pojava ove bolesti očekuje se i na teritoriji Borskog okruga.

Foto: pixabay.com

Znaci oboljenja se javljaju nakon inkubacionog perioda od 2 do 7 dana (retko 14 dana). Oni uključuju, između ostalog, visoku temperaturu, tešku depresiju, anoreksiju, krvarenja po koži, konjunktivitis, ubrzano disanje i puls, abortuse gravidnih krmača, cijanozu i inkoordinaciju.

Bolest se širi:

  • kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama;
  • ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima; odećom i obućom;
  • kontaminiranim predmetima i opremom; prevoznim sredstvima; stajnjakom;
  • leševima uginulih i zaklanih životinja; glodarima i insektima.

Lečenje:

  • Bolest se ne leči niti postoji zaštita vakcinacijom.
  • Jedina mera kontrole i eradikacije bolesti je uklanjanje obolelih i na bolest sumnjivih životinja kao i životinja iz kontaktnih gazdinstava i to ubijanjem u skladu sa Zakonom.

Preventivne mere:

  • Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama, koje su potencijalni izvor zaraze. Isto tako, iz Uprave za veterinu poručuju da svi, koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama, moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću. Kako nam je potvrđeno, kontrole na terenu se nastavljaju u cilju sprečavanja neželjene zaraze.

Ova bolest nije tzv. „zoonoza“ tj. ne prenosi se na čoveka – nema štetnog uticaja po čoveka i ostale životinje i obzirom na to nema mesta panici i preteranom strahu ali se preventivno -operativne mere moraju preduzeti kako bi se sprečila eventualna pojava ove bolesti na teritoriji opštine Negotin.

SVAKU POJAVU ILI NAZNAKU BOLESTI PRIJAVITI:

Štabu za vanredne situacije opštine Negotin

tel.019/ 544-000, mob.tel. 069/ 8482 785
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *