Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra na Trgu oslobođenja u Zaječaru


Crveni krst Zaječar u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, organizuje letnju kampanju akcije dobrovoljnog davanja krvi, sutra, 9. avgusta na Trgu oslobođenja u Zaječaru. Ovo je druga akcija, koja će biti organizovana u okviru letnje kampanje. 

Pozvala bih sve građane koji mogu, da dođu sutra i daju krv. Pozvala bih i sve one naše verne davaoce da dođu i pomognu nam da sakupimo dovoljno jedinica krvi.  Kao što je Institut za transfuziju krvi pripremio poklon za verne davaoce, tako je i Crveni krst Zaječar obezbedio male poklone. Odazvalili su se naši lokalni kafici, frizerski saloni, pekare. Isto tako, Predškolska ustanova „Đulići“ je izašla u susret ovoj akciji, tako što su naši najmlađi sugrađani oslikavali pozivnice i na taj način pozivali svoje najbliže da se i oni odazovu akciji i daju svoj doprinos. Sutra će na Gradskom trgu biti di-džej i naš istaknuti umetnik Dragan Stokić Rajački koji će oslikavati portrete“, istakla je Irena Mladenović iz zaječarskog Crvenog krsta.

Lokalna samouprava grada Zaječara, nastavlja da podržava akciju dobrovoljnog davanja krvi. Marija Marković, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu, boračka i invalidska pitanja je na konferenciji za novinare koja je održana povodom sutrašnje akcije istakla, da je veoma važno da svi koji mogu daju svoj doprinos akciji, kako pacijenti kojima je krv neophodna, ne bi došli u situaciju da čekaju na dobrovoljno davaoce. Ona je podsetila i na novi Zakon o transfuzijskoj medicini.

Primenom novog Zakona o transfuzijskoj medicini koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine, neće više moći da se krv daje u bilo kom trenutku, tačnije, namensko davanje krvi se ukida. To znači da će građani krv moći da daju samo onda kada su predviđene akcije za to, organizaciji Crvenog krsta. Ja bih iskoristila ovu priliku da pozovem građane u ime Gradske uprave da se sutra odazovu akciju, da pacijenti ne bi došli u situaciju da čekaju krv, već da krv čeka njih“, istakla je Marković.

Ona je napomenula da će Gradska uprava i nadalje podržavati svaku akciju dobrovoljnog davanja krvi, ali će se raditi i na podizanju svesti, kako anonimnog, tako i  dobrovoljnog davalaštva krvi.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana sutra od 9:00 do 16:00 sati.

izvor : radiomagnum.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *