Ako kliknete na link “pogledajte ko vam gleda Fejsbuk profil”, možete da ostanete bez njega


Internet prevare na internetu su sve češće, a jedna od najstarijih ponovo je aktuelna i na društvenim mrežama u Srbiji. U pitanju je link koji vas navodno vodi do sajta ili aplikacije gde ćete, obećava lukavi pošiljalac, videti ko gleda vaš Fejsbuk profil.

AEKktkqTURBXy83NGU1NTgzZmI1ZTk0ZjFhN2U3NTc1ZTkzZDNlY2EzZi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Ovakva smicalica stara je gotovo koliko i sama društvena mreža, a kompanija je više puta demantovala da stoji iza takvih opcija, naglašavajući da tu vrstu kršenja privatnosti nikada ne bi dopustila.

“Fejsbuk ne nudi način da bilo koji njegov korisnik vidi ko mu gleda profil, niti na bilo koji način dozvoljavamo pojedincima ili aplikacijama pristup takvim informacijama”, rekao je svojevremeno portparol Fejsbuka Sajmon Aksten.

Za one koji se polakome i kliknu taj link ne postoje dobre vesti. Ne samo što neće videti ko im gleda profil – već će njihov profil gledati osoba skrivenih namera, koja im ga čak može i ukrasti.

Saveti Fejsbuka je da nikada ne ukucavate svoju lozinku ukoliko niste sigurni da se nalazite na pravom meniju društvene mreže i ne idete na eksterne linkove koji vas odvode sa društvene mreže na sumnjive sajtove.

Ukoliko ste naseli na ovu prevaru ili mislite da je to uradio neko koga poznajete, promenite šifru što pre i pratite svoj profil kako biste mogli da reagujete na najmanji znak sumnjivih aktivnosti na njemu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *