Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede u poseti Negotinu


U okviru obilaska svih poljoprivrednih službi u Srbiji u Negotinu danas je boravio Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj sa saradnicima.

Foto: negotin.rs

Na sastanku priređenom u maloj sali Opštine Negotin Bogićević je razgovarao sa predstavnicima lokalnih samouprava, poljoprivredne stručne službe, udruženja, zadruga i sa poljoprivrednim proizvođačima. Na početku sastanka prisutne goste pozdravila je Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine istakavši važnost posete imajući u vidu da je razvoj poljoprivrede važan za našu opštinu koja od 2006. godine izdvaja velika sredstva kroz agrarni budžet.

„Na sastanku su bili prisutni predstavnici lokalnih samouprava kojima PSSS gravitira. Važno je da se napravi saradnja između Ministarstva poljoprivrede, lokalnih samouprava i poljoprivrednih stručnih službi jer bez te saradnje, te vertikale, naš poljoprivrednik, što se i pokazalo je nedovoljno informisan i edukovan i samim tim je lošija proizvodnja. Cilj ovih sastanaka je upravo to, unapređivanje saradnje na svim novima da bi poljoprivrednik ostvario bolju proizvodnju. Govorili smo i o pisanju lokalnih programa za poljoprivrednu proizvodnju koji su veoma bitni i drago mi je što ove opštine izdvajaju velika sredstva za poljoprivredu, da je saradnja s poljoprivrednim sručnim službama izuzetna, da su i članovi veća iz ove službe. To me raduje i mislim da ovako kako se radi i ovakva saradnja u ovom delu zemlje vrlo brzo poljoprivrednu proizvodnju će dovesti na onaj nivo na kome je ranije bila“ izjavio je medijima nakon sastanka Aleksandar Bogićević, pomoćni ministra poljoprivrede.

Foto: negotin.rs

Ovo je bila prilika da se čuju iskustva svih lokalnih samouprava iz Borskog upravnog okruga. Predstavnici udruženja pčelara, voćara i vinara iz naše opštine informisali su Bogićevića o svojim iskustvima i pohvalili saradnju sa lokalnom samoupravom i poljoprivrednom stručnom službom.

„Značaj posete pomoćnika ministra istočnoj Srbiji je promocija saradnje ministartsva i lokalnih samouprava, poljoprivrednih savetodavnih službi. Ovo je bila prilika da vide kakav je rad na terenu, da se čuju mišljenja poljoprivrednih proizvođača, udruženja, da li treba nešto pomoći lokalnim samoupravama a i nešto izmeniti što se tiče subvencija, a i poboljšanje rada stručne službe. Opština Negotin je za ruralni razvoj ove godine izdvojila dosta sredstava, 43 miliona od kojih je 18 opredeljeno za komasaciju u timočkom delu opštine da bismo povećali parcele, odnosno da obradiva površina bude veća čime bismo olakšali rad proizvođačima. Nadamo se da ćemo ovim izdvajanjima pomoći lokalnom stanovništvu u povećanju proizvodnje i plasmana i privući domaće i strane investitore. 25 miliona je izdvojeno za direktna sredstva poljoprivredi. Uključene su sve grane. Želim da istaknem da i ove godine imamo meru od 100 procenata povraćaja za podizanje novih zasada vinove loze do 500.000 što je veoma značajna mera“ izjavio je Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj je u okviru posete posetio i Poljoprivrednu stručnu službu i Vinariju „Matalj“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *