Ambasador Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš posetio Zaječar


Ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš posetio je danas Zaječar i tom prilikom, sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem razgovarao o problemu Fabrike Kablova kao i o budućoj saradnji.

Foto: radiomagnum

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je prilikom razgovora sa ambasadorom Poljske i predstavnicima Fabrike Kablova naglasio da je ova fabrika oštećena, da je izvršeno nezakonito delo i da dug mora biti što pre izmiren.

„I pored problema koje je neko drugi napravio i njima i gradu Zaječaru, razgovarali smo i o mnogim drugim stvarima i drago mi je da to nije bila glavna tema razgovora. Što se grada tiče mi tu nemamo ni zarez da dodamo na to da je izvršeno jedno nezakonito delo, da je Fabrika Kablova oštećena, da treba što pre novac da se vrati i da oni potpuno razumeju da grad u ovoj situaciji nije u mogućnosti da bez pomoći države, taj dug tako brzo vrati. Zato očekujemo, i uz posredovanje ambasadora koji je već razgovarao sa najvišim rukovodiocima države Srbije, a razgovarao sam i ja, da zaista „juče“ taj dug bude izmiren a ne sutra. Nadam se da će kraj ovog meseca biti zadnji rok, kako bi smo mogli da pređemo na neke druge stvari. Ljudi su spremni, pre svega iz Fabrike Kablova, da čak i pomognu gradu jednom donacijom, onda kad se to završi, ali ono što nas najviše nervira je sporost u svemu tome kao i signali koji se salju investitorima. Slika koju je ovaj potez napravio Zaječaru, je slika koja neće dovesti nijednog investitora, dok se ne ispravi ova nepravda prema Fabrici Kablova. Pokušavamo da to stavimo kao prioritet, jer sa prilivom koji grad ima dnevno, mi bi bukvalno morali da stanemo i da ništa drugo ne radimo, već samo da izmirujemo dug narednih 60 dana. To nije moguće zato što je država preuzela da izmiri dug, i već je 21 milion izmiren od 76 miliona koliko iznosi dug. Jasno je ko je napravio dug i odgovornost ne sme da bude na građanima Zaječara, poreskim obveznicima, nego na jednoj neodgovornoj politici koja je vođena, a to nije smelo da se radi“, istakao je Ničić i dodao:

Foto: radiomagnum

„Nije smelo to da se radi zato što nije postojao osnov za tako nešto. Taj osnov koji je izmišljen je bio retroaktivan a nigde se u modernim, civilzovanim državama ne naplaćuje nešo retroaktivno što je već plaćeno. I tu da stavimo tačku na ovu priču. Pokušaćemo zajedničkim snagama, njegova ekselencija i ja, da do kraja ovog meseca bude rok za otplatu duga, da bi smo mogli dalje da realizujemo ono što planiramo a to su nove investicije, jačanje Fabike Kablova itd. Fabrika Kablova je nastala kao „dete“ RTB-a Bor a sada se ta ista fabrika ponaša prema Kablovima kao najgora maćeha. Potpuno je nelogično da ogroman procenat sirovina, Fabrika Kablova dovlači iz zemalja koje su udaljene hiljadama kilometara a da tu istu sirovinu, ne može da uzme od fabrike koja je relativno blizu sedišta fabrike. To je još jedna priča koju moramo otvariti i rešavati“.

Ničić je istakao da je ambasador Poljske četiri puta bio u gradu na Timoku i da je oduševljen onim što ovaj grad ima da ponudi.

„Ono što je jako važno za grad, je da za nekoliko meseci uspostavimo saradnju sa gradom u kome je sedište „Telefonike“ a to je Mislenica i da se Zaječar i ovaj grad pobratime. Ako upe grad da uradi, kao što planiramo, da napravimo jedno malo sajmište, nakon bratimljenja sa još nekoliko gradova, napravićemo jedan veliki sajam naših bratskih gradova i upravo ćemo na taj način da pokažemo da smo spremni na sve kako bi stvorili nova radna mesta“, zaključio je Ničić.

Ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš, čestitao je gradonačelniku Ničiću što ima volje da promeni nešto i da nađe rešenje problema koje ima Fabrika Kablova.

Foto: radiomagnum

„Nisam samo zbog toga došao ovde jer verujem da će se taj problem rešiti. I prošle i ove godine kada sam se sreo sa najvišim rukovodstvom države, svi su znali za ovaj problem i obećali su da će ga rešiti. Ono što je za mene najbitnije je da je zahvaljujući poljskoj kompaniji „Telefonika“ Zaječar postao blizak i meni i Poljskoj. To je prvi grad u Srbiji koji je primio investiciju iz Poljske. Zbog toga smatram da vredi da se ova saradnja nastavi pozitivno. Gradonačelnik je pričao o problemima koje ima grad, a to se dešavalo i kod nas u Poljskoj. Posle 89-te godine nekoliko investicija su bile pogrešne. Međutim, treba da se ide napred i da se razmišlja o programima i planovima za budućnost. Zbog toga nagovaram gradonačelnika Ničića da zajedno razmislimo šta možemo da napravimo u budućnosti. Ja ću vrlo rado učestvovati u seminarima gde mogu reći kakava su naša iskustva, pa da vi to primenite, da ne bi napravili iste greške koje smo mi napravili. Nadam se još boljoj saradnji sa gradom Zaječarom u narednom periodu i da će ovaj primarni problem sa Telefonikom biti rešen“, rekao je ambasador Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *