Antika fest od 28 do 30 avgusta na Feliks Romuliani


U postorijama izdavačke kuće “Klio” u Beogradu  održana je  konferencija za novinare povodom festivala antičke drame “ANTIKA FEST”, koji će se održati od 28. do 30. avgusta na rimskoj carskoj palati Feliks Romuliani. 

Na konferenciji su govorili predstavnici organizatora, ispred Dunav festa se obratio Nebojša Bradić, dok je u ime Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” govorio Vladimir Đuričić. Pored organizatora, na konferenciji je učestvovao i reditelj Goran Marković.

“Antika fest“ pod sloganom „Umetnost sećanja“ u okviru koje će se okupiti više od 60 umetnika i stručnjaka iz oblasti pozorišta i arheologije i baviće se posledicama ratova, sudbinom pobeđenih, bolom koji ne pripada samo poraženima nego i pobednicima, osudom destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum.

Publika će imati priliku da pogleda predstavu „Žene iz Troje“ po tekstu Evripida u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Udruženja „Dunavfest“ i našeg pozorišta.

Na programu će biti i „Opsada i pad Konstantinopolja“ po tekstu Mihajla Kritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu „Zoran Radmilović“, kao i Homerova „Odiseja“ u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, produkcija Akademije umjetnosti iz Tuzle.

U razgovoru o novim pozorišnim praksama i antičkom tekstu razgovaraće teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Kerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Biće predstavljeno i prvo srpsko izdanje drame „Car i Galilejac“ Henrika Ibzena u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, kao i knjiga „Metaarheologija“ Staše Babić u izdanju „Klija“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *