Atelje 212:Pres konferencija povodom Festivala „Dani Zorana Radmilovića“


Povodom Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ koji se  u čast velikog glumca, rođenog Zaječarca  organizuju po 28. put, u Zoranovom pozorištu, Ateljeu 212 u Beogradu održana je pres konferencija.Vladimir Đuričić, direktor Festivala i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ upoznao je novinare sa programom ovogodišnjeg festivala koji će se u Zaječaru održati od 18. do 25. oktobra, kao i sa pratećim programom.

Festival će 18. oktobra  otvoriti predstava zaječarskog pozorišta „Petra“ po tekstu i u režiji Irfana Mensura, a publika će narednih dana imati prilike da vidi najbolje ovogodišnje predstave iz Srbije i regiona.To su koprodukcija  Кazališta “Ulysses” iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta „Кo se boji Virdžinije Vulf“ , „Dok nas smrt ne rastavi“,beogradske Radionice integracije, predstava sarajevskog Кamernog teatra 55 „Sjećaš li se Doli Bel“, beogradskog Ateljea 212 „Petrijin venac“, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, beogradskog Zvezdara Teatra „Osama – Kasaba u Njujorku“, i koprodukciju  grada domaćina i Narodnog pozorišta Priština „Žene iz Troje“. Đuričić je istakao da su se karte za glavni festivalski program prodale za samo jedan dan.

Poseban kvalitet festivala je i to što smo u okviru Zoranovih dana prošle godine pokrenuli novi Festival malih pozorišnih formi, naglasio je Đuričić. Ove godine ga otvara Mia Begovih svojom monodramom “Sve što sam prešutjela”, a zatvara ga Dušanka Stojanović Glid  predstavom „Kod kuće/ Kabul“. Između njih publika će moći da pogleda vrhunske predstave: „Krojcerova sonata“ u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Vlade Keroševića,“Lov na srne“ autorsko delo Srne Lango, „Spavaju li ribe”, u izvođenju Vjere Vidov koja dolazi iz Istre.„Ima neka tajna veza“ autorski rad glumca Milana Dimića iz Banjaluke Ove godine uspostavili smo saradnju I sa pozorištem iz Temišvara u Rumuniji odakle nam dolazi  „Don Žuan iz Leušića“u izvođenju Marka Adžića , rekao je direktor festivala.

U pratećem programu publika će moći da pogleda predstave pozorišta Moruzgva iz Zagreba i pozorišta iz Virovitice, kao I izložbe slika Miloša Šobajića i Draga Simića, selektora Likovne kolonije Gamzigrad. Đuričić je  zahvalio Milošu Šobajiću što je zaječarskom teatru poklonio svoju sliku na kojoj je prikazan Zoran Radmilović kroz svoje najznačajnije uloge.

U okviru pratećeg programa festivala , biće  obeležen i jubilej velikog prijatelja i savremenika Zorana Radmilovića , glumca Milana Cacija  Mihailovića koji ove godine obeležava 70 godina života i 50 godina rada.

Predsednik stručnog žirija Festivala Nebojša Bradić podsetio  je da su “Dani Zorana Radmilovića“ prolazili kroz različite faze u svojoj istoriji , od onih blistavih do onih koje bismo radije zaboravili. Poslednje edicije festivala ukazuju na to da za njegovu budućnost ne treba brinuti s obzirom na repertoarski programski profil : kvalitetne predstave, interes publike i atmosferu koja se tih dana stvara u Zaječaru.

„Zadovoljstvo mi je da dva meseca posle Antika festa ponovo mogu da budem domaćin u Zaječaru i da zajedno sa kulturnim radnicima i publikom doprinesem da ovaj festival nastavi svojim korakom i onim što čini . Milsim da je važno što festival u poslednjim edicijama insistira na  međunarodnoj dimenziji  To spajanje različitih teatara iz zemalja regiona , Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije je izuzetno bitno za profil festivala u budućnosti”, rekao je Bradić.

Predsednik Umetničkog saveta festivala i predsednik Stručnog žirija 2. Festivala malih pozorišnih formi Ivan Bekjarev je naglasio da  je ovogodišnja selekcija fantastična i da će publika uživati u izvođenju monodrama od strane  vrhunskih umetnika. Bekjarev je najavio da će naredne godine u Zaječaru  svoje stihove posvećene Zoranu Radmiloviću govoriti pesnik i glumac iz Zagreba Enes Kišević, veliki Zoranov prijatelj.

Milan Caci Mihailović je u susretu sa novinarima u Ateljeu 212 naglasio da je u Zaječaru prvi put bio sa Zoranom, kada su odigrali Radovana Trećeg, a posle je nebrojeno puta odlazio zbog Zorana, zbog festivala i zbog prijatelja kojih je sve više. Prilikom odlaska u Zaječar gde se uvek  oseća prijatno , prvo obiđe trg kod biblioteke gde se nalazi spomenik Zoranu Radmiloviću, koji prema oceni Mihailovića verno prikazuje Zorana kao Radovana III.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *