Bolji uslovi za život osoba sa invaliditetom


U opštini Bor, prema procenama živi oko četiri hiljade osoba sa invaliditetom. Zvanična statistika ne postoji, a mnoge osobe iz različitih razloga ostaju nevidljive i za njihove probleme se ne zna.

Godinama unazad u Boru radi pet organizacija koje okupljaju različite kategorije invalida i dece sa posebnim potrebama, koje su glavni inicijatori akcija na lokalnom nivou čiji je cilj olakšavanje života osoba sa invaliditetom. Kako bi se što bolje sagledali problemi i način na koji bi moglo da im se pomogne, u opštini Bor organizovan je sastanak predstavnika ovih organizacija i lokalne samouprave.

Veoma nam je važan direktan kontakt sa ovim organizacijama, kako bi znali koje su konkretne potrebe osoba sa invaliditetom. U proteklom periodu bilo je pozitivnih pomaka, pre svega u izgradnji pristupnih rampi na javnim ustanovama i stambenim objektima, a njihova izgradnja nastaviće se i u narednom periodu. Iz lokalnog budžeta izdvojena su sredstva za projekat ličnog pratioca i personalnog asistenta koji bi trebalo da zaživi naredne godine. Takođe, očekuje se da osobe sa invaliditetom uskoro dobiju prostorije za klub u kome bi mogle da se druže, a od sledeće godine biće uveden i poseban autobus za gradski prevoz sa niskom platformom u koji bi osobe u kolicima mogle bez problema da uđu” – rekao je Dobrica Đurić, član Opštinskog veća.

Slični sastanci sa predstavnicima organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom biće nastavljena i u narednom periodu kako bi se što bolje sagledali problemi sa kojima se oni suočavaju i mogućnosti da im se pomogne, kažu u Opštini Bor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *