Bor: Mere racionalizacije zbog nepovoljne cene bakra


Izgradnjom nove Topionice i Fabrike sumporne kiseline vazduh nad Borom je čistiji, što potvrđuju i rezultati automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji. To je za borane izuzetno značajno, jer je procenat oboljenja respiratornih organa, posebno kod mladih i dece bio velik, rečeno je na konferenciji za novinare u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

sosartb

„Vrednosti sumpor-dioksida za Bor danas su bolji nego u Beogradu, i na taj način praktično završavamo veliki projekat -izgradnju i puštanje u rad nove Topionice i fabrike sumporne kiseline“, rekao je predsenik UO RTB-a Bor Nemanja Stevanović.

Značajan doprinos u izgradnji Topionice i Fabrike kiseline podjednako su dali menažment Rudarsko topioničarskog basena Bor, predsednik Upravnog odbora i Vlada Republike Srbije.

„U maju Topionica je bila završena 58, a Fabrika sumporne kiseline 38 procenata. Zajedničkim snagama predsednika UO, uz podršku i finansijsku pomoć Vlade i premijera Aleksandra Vučića kao i svih članova menadžmenta RTB-a uspeli smo da je završimo 23.decembra“, kaže generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Nakon perioda hladnog i toplog uhodavanja Topionice, predstoji borba za dokazivanje parametara rada, a pred menadžmentom Basena Bor je još jedan težak zadatak, jer je cena bakra na svetskom tržištu izuzetno nepovoljna. Takvo kretanje cene je posledica geopolitičkih i geoekonomskih faktora na koje ne može da utiče ni Srbija, a kamoli Rudarsko-topioničarski basen Bor.

„Moraćemo uz maksimalne mere racionalizacije, za čije sprovođenje je zadužen menadžment firme, smanjiti sve troškove. Jedino na taj način možemo da opstanemo na tržištu“,</em> dodao je <strong>Nemanja Stevanović.

Menadžmentu Rudarsko-topioničarskog basena Bor predstoji još jedan važan zadatak , a to je dalji razvoj rudarstva i obezbeđivanje domaćeg koncentrata za preradu, što je stav i Vlade i premijera Srbije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *