Bor: Paljenjem badnjaka počela proslava Božića


U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Boru, u prisustvu vernika, proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, počela je večernjim bogosluženjem i paljenjem badnjaka u porti crkve. Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja. Ovom prilikom sveštenstvo borske crkve prikazalo je izvorne običaje, možda u narodu i zaboravljene, a nakon paljenja badnjaka, vernicima su darivali osveštane grančice.

badnjak_bor

„Badnjak, Badnji dan i Badnje veče – sve to vodi poreklo od reči bdenje, odnosno ne spavanje u smislu noćne molitve. Ceo današnji dan i ovo veče predstavljaju uvod u sutrašnji praznik, najveći i najradosniji hrišćanski praznik rođenja Hristovog, Božić. Badnji dan i Badnje veče pre svega se obeležavaju liturgijski u hramu, bogosluženjima koja su propisana, a zatim se proslava nastavlja u domovima različitim običajima kojima se produžava liturgijsko slavlje“ – istakao je protojerej Saša Stepanović.

Paljenju badnjaka u porti crkve Svetog velikomučenika Georgija, prethodila je božićna predstava učenika borskih osnovnih škola koji pohađaju časove veronauke.

„I ove večeri imali smo dečiju predstavu koja je tradicionalno vezana za Badnje veče. Ovim vertepom nastavili smo starinski običaj. Za razliku od starijih generacija koje nisu učile veronauku u školi, današnja deca imaju tu mogućnost izbora. Svi mi smo sa velikim žaljenjem primili najave da veronauka, taman pošto je tokom ovih petnaestak godina zaživela, može biti ukinuta u školama. Zaista se borimo protiv toga, između ostalog i ovakvim događajima kojima se produžava liturgijsko i bogoslužbeno slavlje, kao što je i ova priredba koju su veroučitelji pripremili sa đacima. Hoćemo da pokažemo da veronauka ima svoje mesto u školi, da je to predmet koji je višestruko koristan i da bi veliki greh našeg naroda i naše vlasti bio prema Bogu, ako bi dozvolili ukidanje veronauke“ – rekao je ovom prilikom protojerej Saša Stepanović.

U narodu postoji verovanje da se varnicama i iskrama priziva blagostanje, pa deca raspaljujući vatru govore „koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica…“, nabrajajući sve čije se blagostanje priželjkuje. Dogorevanje badnjaka simbol je rastanka sa starim verovanjima i prihvatanje nove svetlosti koja dolazi sa verom u novorođenog Isusa Hrista. Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrevaju ljubavlju i slogom, a njegovu svetlost unose u mrak neznanja i praznoverja.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *