Bor: Produžen rok za izbor profesionalnog menadžmenta RTB-a Bor!


Zainteresovanih za upravljački i savetodavni tim ima, a na njihov zahtev je i rok za izbor profesionalnog menadžmenta RTB-a Bor produžen za još mesec dana, izjavio je ministar privrede Goran Knežević. – Srpski stručnjaci produžetak roka vide kao šansu da se dođe do boljeg rešenja za RTB

Poziv za profesionalni menadžment i savetovanje u upravljanju RTB-om Bor biće na snazi još mesec dana. Rok je produžen na zahtev ponuđača, pa se ponude mogu slati do kraja maja, izjavio je ministar privrede Goran Knežević dan uoči isteka prvobitno postavljenog roka (28. april), a preneo RTS.

Potvrđujući da zainteresovanih po ovom javnom pozivu ima, ministar Knežević je rekao: – Dokumentacija koju na javnom pozivu treba da dostavi budući upravljački tim za RTB Bor je obimna – od strategije razvoja, planova poslovanja, prodaje, do mera koje treba da budu usklađene sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije po kome RTB posluje od novembra prošle godine. Zato je i razumljivo što neki traže dodatno vreme za sve to.

Naša želja je da, pre svega, angažujemo neki profesionalni menadžment za početak, a druga stvar je da uz taj profesionalni menadžment, kada se stanje stabilizuje, nađemo i strateškog partnera, jer su „Boru“ potrebne velike investicije – rekao je ministar privrede u Vladi Srbije.

Upravljački i savetodavni tim koji konkuriše po ovom pozivu imaće jasne zadatke: da poveća profitabilnost, obezbedi nova tržišta, novu organizaciju rada i plan poslovanja uskladi sa UPPR-om. Zbog toga će sva zainteresovana domaća i strana lica koja do kraja maja podnesu ponudu za saradnju i zaključivanje ugovora o pružanju usluga profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju kompanijom morati da imaju veliko iskustvo i zavidne reference.

Srpski stručnjaci ocenjuju da treba izabrati dobar upravljački tim koji će RTB pripremiti za privatizaciju i zato smatraju da je produžetak roka šansa da se dođe do boljeg rešenja.

–Mislim da nije toliko bitno da se požuri, već da se učini sve kako bi se spaslo preduzeće koje je strateški bitno za deo Srbije i jedan veliki grad. Treba uraditi sve da se to preduzeće spasi i pronađe strateški investitor, pa u tom smislu vreme i nije toliko bitno. Razumevanje za to, koliko smo iz razgovora mogli da saznamo, ima čak i MMF – rekao je RTS-u Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije.

Ministar privrede Goran Knežević, jedan od članova Vladine radne grupe koja prati rad RTB-a, potvrdio je da borska kompanija od početka ove godine bolje posluje.

–RTB ispunjava sve svoje kreditne i obaveze prema dobavljačima i državi tako da smo mi, sa te strane, zadovoljni. Naravno, nećemo reći da se nešto odjednom promenilo u samoj organizaciji ili u samom timu koji radi tamo, nego je jednostavno došlo do povećanja cene bakra na svetskom tržištu, a to kompaniji omogućava bolje poslovanje – kazao je Knežević.

U cilju unapređenja poslovanja RTB-a Bor i stvaranja uslova za realizaciju UPPR-a, svi koji konkurišu za profesionalni menadžment i savetovanje u upravljanju RTB-om Bor moraće da predlože strategiju i plan razvoja rudarstva i metalurgije, kao i planove proizvodnje i smanjenja troškova poslovanja. U skladu s tim, moraće da predlože i strategiju nabavke i prodaje proizvoda, sa projektovanim cenama za ključne proizvode RTB-a, kao i da projektuju nivo zaposlenih. Takođe, upravljački tim koji se bira konkursom biće obavezan da, u saradnji sa rukovodiocima RTB-a i nadležnim ministarstvima, primeni sve mere definisane UPPR-om.

Potencijalni pružalac usluga treba da dostavi detaljne biografije i reference pojedinaca koji će biti angažovani i stalno prisutni u savetovanju i upravljanju. U ponudi mora biti predloženo najmanje 10 rukovodilaca i to: četiri osobe za proizvodnju i održavanje i najmanje po dve za sektore nabavke, prodaje i finansija i računovodstva.

Preuzeto: kolektiv.co.rs
Jedan komentar na “Bor: Produžen rok za izbor profesionalnog menadžmenta RTB-a Bor!

  1. Rodoljub

    Vlada Srbije i RTB Bor su ocigledno bili potpuno zatečeni. Mislili su da niko neće da im se javi. Kad su videli da ih ima dosta, našli su se u problemu. Nekoga moraju da izaberu, ne mogu sve tek tako da odbiju. Zato su brže bolje našli svog igrača, ali je on je nespreman da udje u igru. Nije ništa napisao. Sada će mesec dana da ga treniraju dok mu pišu program rada, uglavnom prepisujući već postojeća pisanija. Dokaz da sam u pravu biće to što će baš ti koji su tražili produžetak dobiti ovaj veliki posao. A ostaće i Lagoje. Dal će biti generalni direktor ne znam, ali će svakako biti glavni. On je Vučićev 100%. Ako ne bude tako, onda ja imam fikciju da je ovo najgora vlast u Srbiji ikada.

    Odgovori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *