Bor: Produžena dozvola TV Bor do decembra 2023. godine


Regulatorno telo za elektronske medije donelo je odluku o produženju dozvole za emitovanje signala Televizije Bor do 17. decembra 2023. godine, odnosno za narednih osam godina, na području regiona istočne Srbije u opštinama Bor, Majdanpek, Zaječar, Žagubica i Negotin.

rtvbor

Na taj način omogućeno je da Radio televizija Bor i u narednom periodu konkuriše za projektna sredstva kod lokalnih samouprava u regionu.

“Mi smo u zakonskom roku, šest meseci pre isteka važeće dozvole koja je trajala do 17 decembra 2015. godine, podneli kompletnu dokumentaciju Regulatornom telu za elektronske medije. Sve što su zahtevali od nas dostavili smo, počev od elaborata za emitovanje programa do celokupne programske šeme, koju jedna medijska kuća mora da ima da bi zadovoljila te kriterijume. Stigla nam je dozvola, odnosno produženje roka za Televiziju Bor do 2023. godine. To nama značajno olakšava situaciju u vezi konkurisanja kod donatora i lokalnih samouprava, jer imamo pun legitimitet da nastavimo da radimo na način kao što smo to radili do sada i da još neke stvari unapredimo. Ovo je značajno i zbog toga što pojedini ljudi potenciraju da je sa procesom digitalizacije počela da se gubi ili smanjuje razlika između emitera. Razlika i dalje ima i odnose se pre svega na dozvolu, jer su emiteri koji poseduju regionalnu dozvolu morali da imaju određene tehničke, kadrovske i materijalne preduslove i ozbiljan elaborat kojim definišu minimalno učešće sopstvenog programa u 24 časa. Regionalna Televizija Bor prosečno dnevno ima između sedam i po i osam sati sopstvenog programa, što je mnogo više od zahteva REM-a. Kao takvi značajno se razlikujemo od ostalih medija koji igrom slučaja ili igrom okolnosti zbog emitovanja sa predajnika Deli Jovan i Tupižnica govore za sebe da su regionalni mediji. U istočnoj Srbiji ima samo tri emiera koja imaju regionalan status zvanično, dat od REM-a i koji ispunjavaju mnogo strože i teže uslove u odnosu na lokalne emitere. Regulatorno telo za elektronske medije prepoznalo je napore koje čini Televizija Bor u ovim teškim vremenima koja su čini mi se prekratnica na medijskoj sceni Srbije i ukazalo nam veliko poverenje tako što je dozvola za emitovanje produžena do 2023. godine, a nama su pokazali da smo na pravom putu i da idemo u pravcu modernizacije i savladavanja svih teškoća”, kaže Vladan Novović, direktor JP “ŠRIF” Bor.

Od jula 2015. godine prestalo je direktno finansiranje medija iz budžeta lokalnih samouprava.

“Regionalna Televizija Bor od prvog jula nije korisnik javnih sredstava, već se na tržištu bori kao i sve ostale privatne televizije i privatni emiteri, preko konkursa, tendera i javnih nabavki. Naš nivo programa nije opao iako su 14 radnika jula 2015. uzela socijalni program i napustilo firmu. Količina programa je ostala ista, preraspodelili smo ljude, oni redovno primaju zarade koje nisu smanjene i tim rezultatima sam potpuno zadovoljan”, naglašava Novović.

Od 11 medija koji su prošle godine na osnovu projekata dobili novac namenjen finansiranju medija od Opštine Bor, za sada je samo Radio televizija Bor predala dokumentaciju i opravdala sva sredstva.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *