Bor: Škola u Zlotu dobila udžbenike na vlaškom jeziku


U cilju očuvanja jezika, tradicije i kulture Vlaha, učenici osnovnih škola, kao izborni, izučavaju i predmet Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture. Cilj predmeta jeste da se kroz rad sa decom sačuvaju tradicija i jezik Vlaha, pa se tokom prve godine učenja, pažnja posvećuje usmenom izražavanju, dok đaci kasnije uče detalje o tradiciji i običajima Vlaha. U cilju izučavanja vlaškog jezika i pisma, Nacionalni savet Vlaha obezbedio je udžbenike na vlaškom jeziku za učenike Osnovne škole „Petar Radovanović“ u Zlotu.

skola_vlaski

„Interesovanje dece postoji i ovaj udžbenik jeste osnova za početak učenja i korišćenja vlaškog govora. Na nama je da pokušamo da i za druge škole obezbedimo udžbenike, i da se kroz naše angažovanje što više dece zainteresuje za ovaj predmet koji nije obavezan, već ga učenici biraju. Očekujemo da će se tokom narednih godina broj dece koja pohađaju ovaj predmet povećati i da ćemo tako očuvati jezik i tradiciju Vlaha. Nadamo se da će se i druge škole uključiti i obezbediti deci mogućnost da pohađaju ove časove“, istakao je Dalibor Orsovanović, zamenik predsednika Nacionalnog saveta Vlaha.

Predmet Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture, kao izborni, pohađa oko stotinu đaka Osnovne škole „Petar Radovanović“ u Zlotu.

„Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture je predmet koji se u našoj školi izučava već tri godine. Prve godine to je bio pilot projekat, a kasnije je postao izborni predmet. U ovoj školskoj godini oko stotinu učenika pohađa časove Vlaškog govora, za 80 učenika ovo je prva godina učenja, dok njih 20 predmet izučava već drugu godinu. Danas smo dobili udžbenike, odnosno bukvar za prvu godinu učenja. To našim đacima mnogo znači jer im je znatno lakše da uz udžbenik uče jezik“, kaže Snežica Ognjanović, direktor OŠ „Petar Radovanović“ u Zlotu.

Udžbenik pisan vlaškim pismom odobrilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Nacionalni savet Vlaha nedavno je osnovao i Zavod za kulturu Vlaha sa sedištem u Boru. Zavod će u narednom periodu izdavati knjige, brošure, časopise i zvučne zapise o tradiciji i kulturi Vlaha.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *