Bor: Snegu se raduju poljoprivrednici


Sneg se zabeleo na poljima borskog okruga, ima ga i do tridesetak centimetara. Stručnjaci u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu, kažu, pao je u pravo vreme. Pokrivač je zaštitio ratarske kulture od eventualnog izmzavanja, a voćke imaju dovoljno vlage.

psenica

Pšenica na oko 18.000 hektara u borskom okrugu spremno je dočekala zimu. U zavisnosti od vremena setve nalazi se u gotovo svim fazama razvoja, od nicanja, pa do bokorenja, ali pre temperature koja je padala i do minus petnaest stepeni , žita su ušla u fazu mirovanja. Iako na samom početku ovog hladnog perioda nije bilo snežnog pokrivača pšenica nije izmrzla, jer ona bez snega može da izdrži temperaturu i do minus 20 stepeni. Tokom dana sneg je počeo da se topi, tako će do sada suve oranice imati sasvim dovoljno vlage koja im je itekako neophodna.

Poljoprivredni stručnjaci u Negotinu kažu da su nakon obilaska terena uočili da je na velikom broju oranica pšenica požutela, ali ne zbog mraza, već zbog nedostatka đubriva u setvi. Manjak azota se može nadoknaditi prihranjivanjem krajem februara, ali ukoliko je razlog fosfor, njegov nedostatak biće veoma teško nadoknaditi.

Sneg je dobro došao i voćkama, pre svega zbog zemljišne vlage. Kod nekih vrsta je pred Novu godinu krenula vegetacija, ali reč je o sporadičnim slučajevima tako da nisu zabeležena značajnija oštećenja, ističu stručnjaci u negotinskoj poljoprivrednoj službi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *