Bor: Štrajk glađu zbog bahatosti direktora ili zbog upućivanja na prinudni odmor?!


Povodom otpočinjanja štrajka glađu Zorana Kušljugića, dugogodišnjeg radnika RTB-a Bor i člana Sindikata rudara Srbije, koji je na prinudnom odmoru, kako on kaže zbog bahatog i moćničkog ponašanju generalnog direktora Blagoja Spaskovskog, saopštenjem za javnost oglasilo se i rukovodstvo RTB-a Bor u kome se kaže:

Poslovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena Bor duboko je uznemirio gest zaposlenog Zorana Kušljugića, dugogodišnjeg radnika Matičnog preduzeća koji je odlučio da rešenje za trenutno nezadovoljstvo, zbog upućivanja na plaćeno odsustvo, potraži preko štrajka glađu. Niti je to pravi put, niti je rešenje za problem koji tišti kolegu Kušljugića. Štrajk glađu, po ovom kijametu i hladnoći, mogao je biti samo prečica do ozbiljnog narušavanja njegovog zdravstvenog stanja.

Uvereno da ovaj postupak nije usmeren ka rušenju ugleda kompanije, poslovodstvo RTB-a je Zorana Kušljugića u više navrata pozvalo da obustavi štrajk glađu koji je juče ujutru počeo i da dijalogom dođu do rešenja problema. Nakon višesatnih pregovora, Kušljugić je prihvatio pomoć Hitne službe i sinoć je oko 22 sata zbrinut na odeljenju trijaže borske bolnice. Kolega Kušljugić sada je kod kuće i u stabilnom je stanju.

Zoran Kušljugić je, shodno proceni neposrednog rukovodioca, na plaćeno odsustvo upućen zbog manjeg obima posla. Za vreme trajanja plaćenog odsustva Kušljugić će, kao i ostali zaposleni koji po tom osnovu odsustvuju iz preduzeća, primiti 80 odsto prosečne zarade koju je ostvarivao tokom prethodnih 12 meseci. Precizno, Kušljugić će, umesto pune plate koja vredi oko 78 hiljada dinara, za januar primiti 63 hiljade dinara. A, neće dolaziti na posao.

S druge strane, po rečima zaštitnika radničkih prava, veliki broj zaposlenih se svakodnevno obraća reprezentativnim sindikatima sa jednom te istom molbom – da budu upućeni na plaćeno odsustvo! Razlog je više nego jednostavan: iako je Zakonom o radu definisano da radnik koji bude poslat na prinudni odmor, u periodu trajanja plaćenog odsustva prima najmanje 60 odsto plate, sindikati su u pregovorima sa poslovodstvom RTB-a postigli da taj procenat za basenske radnike bude 80. Zbog toga danas u kompaniji postoji situacija, potpuno suprotna slučaju „Kušljugić“, da se radnici dobrovoljno javljaju sa molbom da odu na plaćeno odsustvo. I, uglavnom se javljaju zaposleni koji obavljaju teške i odgovorne poslove u proizvodnji, nikada režijski radnici – kaže se u saopštenju.
2 komentara na “Bor: Štrajk glađu zbog bahatosti direktora ili zbog upućivanja na prinudni odmor?!

 1. Dr Miggyy

  ZADNJI MOHIKANAC RTB BOR

  Odvažan i hrabar postupak gospodina Zorana Kušljugića, radnik RTB-a da štrajkuje glađu ispred zgrade generalne direkcije kombinata bakra, zbog bahatog i moćničkog ponašanja generalnog direktora Blagoja Spaskovskog. Očevidac uništavanja RTB Bor, kao firma, uništavanja i omalovažavanja zaposlenih Zoran Kušlugić nije mogao više da gleda to što se dešava oko sebe. Umesto što Vučić spašava RTB Bor, u pokušaju, on spašava Spaskovskog, iz njemu znanih razloga. On se posredno moli i kleči ispred Kineza, kako bi spasio svoga preletača i poltrona Spaskovskog. To sve vide i znaju iz Kine i ne uzbuđuju se na žalopojke našeg vođe. Želim Zoranu da izdrži i torture na i oko posla i da istraje u ovim teškim klimatskim i drugim uslovima. Živeo Zorane, a ostali radnici RTB Bor neka gledaju mirno i spokojno šta se sve dešava oko njih i RTB Bor! Pomočiće im Spaskovski, kao zmija mungosu. U nastavku, za dušu:

  * RTB Bor je građen stotinu godina. Sosan to uništi za osam godina. Vredan!
  * Sosanhit: Mirno spavaj nano, u RTB Bor je već sve opljčkano!
  * U RTB Bor kriminal nije organizovan. Krade ko šta stigne.
  * Solidan je koalicioni partner. Laže za trojicu.
  * Istinito je da Sosan ništa nije ispunio, ali zato je RTB Bor dovoljno ispraznio.
  * Pije, laže, krade. Majka ga rodila za sve.
  * Kod nas satira je izgubila na značaju. Postala je stvarnost.
  * Sosan je progutao ponos i sada je prilično sit! Traži nove žrtve.
  * Ne mogu radnike RTB Bor lagati onoliko koliko im direktor priča neistinu.
  * Najzad je čelnik RTB Bor pročitan. Loše mu šef piše.
  * Ako je u vinu istina, onda su u Sosanu bajkolaži. Ne pije vino.
  * Najveći saveznik Sosana je magla. U Sosino ime i zadovoljstvo krije zagađenje okruženja Bora.
  * Ako je premijer pogrešno informisan o basnoslovnim rezultatima rada RTB Bor ispašće da ga i ekologija izlagala. Ne, nisu mogli da mu pošalju kašičicu otrovnog dima iz Bora,
  * Tamo gde ima vatre, ima i bakra, tamo gde je Sosan nema ni njega.

  Odgovori
  1. Bor Boranin

   Poštovani Kušljugiću, nedaj se da te zlikovci obeshrabre, kao što je taj ljudomržac, koji te doveo u bolnicu. Molim se za tvoje zdravlje i život, izdrži i samo izdrži heroju, nema odustajanja. Tvoja borba biće ovekovećena, a oni koji ti ugrožavaju život, platiće Sosinu poslušnost i šlihtanje s njim. E, Vučiću koga ti štitiš, on će ti doći “glave»!

   Odgovori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *