Bor: Takmičenje iz informatike i ekologije


U sklopu Olimpijade nauke seoskih osnovaca „SEOS“ danas je u Regionalnom centru za talente u Boru održano takmičenje učenika od petog do osmog razreda iz informatike i ekologije. Učestvovalo je dvadesetak osnovaca osam seoskih sredina opština Zrenjanin, Kruševc, Brus i Bora .

talenti

„Volim informatiku, jer je informatička pismenost veoma važna i da bi testirala znanje sa ostalim učesnicima“ – rekla je jedna učenica sedmog razreda OŠ Stanoje Miljković u Šarbanovcu.

“Deca u seoskoj sredini imaju manje uslova od gradskih školaraca. Mi pokušavamo da se takva situacija poboljša kupovinom novih računara. Ovakva takmičenja su veoma važna izbog druženja i razmene iskustava“ – rekao je Vladimir Knežević, nastavnik informatike i računarstva.

„Seos“ ja prvi probni projekat i jedan od novih vidova takmičenja u Regionalnom centru za talente u Boru. Značaj, a i svetski trend je da se takmičenje organizuje iz nekoliko srodnih diciplina koje su povezane u jednu.

„Na početku se javilo više od stotinu učenika,oni su posredstvom računara imali mogućnost da pročitaju literatu i spreme se za takmičenje od septembra do kraja novembra . Tada je održano probno takmičenje na kojem su 22 osnovca osvojila prve tri mesta“ – istakla je Milunka Pušica direktor Regionalnog centra za talente u Boru.

Jedan od planova Regionalnog centra za talente u Boru, između ostalih, je omasovljenje i već naredne godine očekuje se učešće većeg broja takmičara iz cele Srbije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *