Božićna liturgija u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Negotinu


Srpska pravoslavna crkva i crkve koje priznaju julijanski kalendar danas proslavljaju Božić. Proslava najradosnijeg dana, rođenja Isusa Hrista, počela je u ponoć prvom Božićnom liturgijom u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Negotinu. Čas Hrisovog rođenja oglasila su zvona pravoslavnih hramova tačno u ponoć. Liturgiji je pored velikog broja vernika prisustvovao i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

foto negotin.rs

Jutarnju Božićnu liturgiju, u crkvi Svete Trojice, na kojoj je prisutnim vernicima, pročitana i Božićna poslanica Patrijarha srpskog Irineja, služilo je negotinsko sveštenstvo. Liturgiji su prisustvovale i Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin i Tatjana Panić, član Opštinskog veća.

foto negotin.rs

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej u božićnoj poslanici, koju je pročitao protojerej Milan Radović, između ostalog, pozvao je “duhovnu decu” Srpske pravoslavne crkve, na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje.

Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima. Blage reči leče, gruba reč povređuje, a rane od reči često su grublje i od fizičkih rana. Zbog toga nas premudri Solomon uči da su smrt i život u moći jezika. Ukoliko vidimo da nam bližnji nanosi nepravdu, postupimo po jevanđelskom načelu, razgovarajmo sa njim čineći sve što je u našoj moći da dobijemo brata svoga. Opraštajmo jedni drugima do sedamdeset puta sedam, a u sudovima koje donosimo prema drugima rukovodimo se istinom koju treba da obrazlažemo blago, sa poštovanjem, dobre savesti.“, naglasio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Mir Božji, Hristos se rodi!

izvor negotin.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *