Četvrti dan Festivala „Mokranjčevi dani“


U galeriji Mokranjčeve rodne kuće održana je tribina na kojoj je predstavljena radiofonska poema „Veliki kamen“, delo Ivane Stefanović, koje je dobilo prestižnu nagradu „Prix Italia“ za 2017. godinu.

Foto: negotin.rs

Ovaj program 53.“Mokranjčevih dana“ organizovan je u saradnji sa Drugim programom Radio Beograda, a povodom obeležavanja njegovih 60 godina rada. Tribinu je, kroz kritički prikaz ovog izvanrednog, snažnog i emotivnog dela, vodila mr Ana Kotevska, muzikolog i muzički kritičar.

U okviru 53.“Mokranjčevih dana“, u konaku Kneza Todorčeta otvorena je izložba „Arheoakustika“- sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije. Izložbu je priredio Muzej Krajine u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike iz Beograda, sredstvima Ministarstva kulture i informisanja. Autori su Zorana Đorđević, Dragan Novković i Marija Dragišić, kustosi Muzeja iz Beograda.Izložba „Areheoakustika“ je posvećena prvim arheoakustičkim istraživanjima kod nas, tačnije ispitivanju odnosa zvuka i graditeljskog nasleđa srednjovekovne Srbije.

U večernjim satima publika je uživala u koncertu ansambla „Metamorfozis“ iz Beograda Kamerni ansambl „Metamorfozis“ osnovan je 2005. godine na inicijativu violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Od samog nastanka posvećen je izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike (nova muzika, world music, dela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova), ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

Foto: negotin.rs

Četvrti festivalski dan završen je promocijom knjige „U saglasju s Mokranjcem“ autora Vlaste Mladenovića. Ovaj negotinski pesnik do sada je objavio preko dvadeset pesničkih knjiga kod uglednih izdavača. Dobitnik je Drainčeve i drugih nagrada. Urednik kulturnog i izdavačkog programa Narodne biblioteke Dositej Novaković, Negotin i časopisa Bibliopis.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *