Davide Scalmani u poseti Zaječaru -Grad obnavlja saradnju sa Italijanskim Institutom za kulturu


U Gradskoj upravi u Zaječaru danas je priređen prijem za direktora Italijanskog instituta za kulturu Davida Skalmanija, sa kojim su razgovarali pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković i član Gradskog veća zadužen za kulturu Vujadin Milošević.

Na prijemu je rečeno da će se između Italijanskog instituta za kulturu i grada Zaječara, razviti saradnja na duže staze i da će u zajedničkoj organizaciji biti priređeni mnogi kulturni događaji u gradu na Timoku.

Prema rečima direktora Italijanskog instituta za kulturu Davida Skalmanija, Zaječar ima puno toga da ponudi iz oblasti kulture, a nakon razgovora sa predstavnicima grada Zaječara, prema njegovim rečima, sigurno će se ponovo obnoviti saradnja između grada na Timoku i Instituta.

„Razlog zbog koga smo danas u Zajerčaru jeste prezentacija Instituta, aktivnosti Italijanskog instituta za kulturu i publikacija koja je sinoć obavljena u biblioteci u Zaječaru. Imamo nameru, da nakon ovog susreta koji je bio vrlo zanimljiv, značajan i pozitivan, razvijemo saradanju na duže staze sa gradom Zaječarom i da se vratimo ovde tako što ćemo zajednički organizovati kulturne događaje“, istakao je Scalmani.

On je, kako kaže, imao priliku da se upozna sa pojedinim kulturnim znamenitostima i institucijama grada.

„Juče sam imao priliku da vidim biblioteku, sada ćemo posetiti Muzej, Feliks Romulijanu i znatiželjan sam da vidim taj deo grada koji još nisam upoznao, a ono što sam do sada imao prilike da vidim mi se svidelo i vidim da je Zaječar jedan grad koji je vrlo živ i zanimljiv, tako da ću se vrlo rado vratiti“.

Vujadin Milošević, član Gradskog veća zadužen za kulturu je izrazio zadovoljstvo što će grad Zaječar nastaviti saradnju sa Institutom, a u planu je i potpisivanje memoranduma i protokola o međusobnoj saradnji.

„Moram da izrazim zadovoljstvo što ćemo nastaviti saradnju sa Institutom za kulturu Italije, tamo gde se stalo 2012. godine. Za one koji ne znaju, Institut je zaslužan za prvu kopiju Galerijeve glave koja je urađena, i ona se jedna takva, i dan danas nalazi u Institutu. Bilo je jako lepe kulturne i kulturološke saradnje, i u dogovoru sa gradonačelnikom, došli smo do jedne ideje da potpišemo memorandum i protokol o saradnji u najskorijem periodu i da sa Institutom nastavimo jednu lepu saradnju i nadamo se, dugogodišnju. Institut, kao i svi ostali instituti pri ambasadama koji se nalaze u Srbiji dovode umetnike iz svojih zemalja, organizuju razne kulturne programe i u takvom vidu saradnje Zaječar bi postao jedan grad u kome bi se te manifestacije iz Beograda preselile ovde. Jako nam je značajno i bitno da se to i ostvari“, rekao je Milošević na današnjem prijemu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *