Delegacija Crvenog krsta Bavarske uručila humanitarnu pomoć Zdravstvenom centru u Zaječaru


Delegacija Crvenog krsta Bavarske isporučila je danas donaciju zaječarskom Zdravstvenom centru u vrednosti od 40 hiljada evra. Donacija u vidu posteljina, kreveta, uniformi, sitnih instrumenata će, prema rečima nadležnih u Zdravstvenom centru, nakon carinske procedure, biti raspoređena na odeljenjima, gde je oprema najpotrebnija.

Zaječarski Zdravstveni centar danas je dobio vrednu humanitarnu pomoć u vidu medicinske opreme i materijala. Prema rečima doktora Jovana Stevanovića, direktora Bolnice, ova donacija je od velike važnosti za Zdravstveni centar, a kada humanitarna pomoć prođe carinu i svu neophodnu proceduru, oprema će biti raspoređena po odeljenjima. Time će se se uslovi u kome borave bolesnici, povećati na neki viši nivo.

„Zadovoljstvo nam je što nas je danas posetila delegacija Crvenog krsta Bavarske iz Nemačke i uručila nam donaciju, tačnije medicinski materijal i medicinsku opremu. Materijal nije u potpunosti nov ali je iskorišćenost tog materijala između 10 i 20%, radi se skoro o novoj opremi, počevši od kreveta, posteljina, uniformi, nekih sitnih instrumenata. Ta roba sada ide na carinu, prolazi uobičajen postupak, smeštena je u dva šlepera. Radi se o vrednoj donaciji i donatori su se potrudili da dovezu ono što je Zdravstvenom centru neophodno, kao i bolesnicima koji gravitiraju u centru. Moram da napomenem da je konatak sa Crvenim krtsom Bavarske uspostavila Služba urgentne medicine, tačnije doktor Miljan Jović“, rekao je Stevanović.

Valter Satler, volonter i dobrovoljac Crvenog krsta, koji je šesdest godina posvetio humanitarnom radu, je prilikom razgovora sa predstavnicima zaječarskog Zdravstvenog centra istakao da je oprema koja je dopremljena isključivo dobijena besplatno od nemačkih bolnica, a da je ovom prilikom prosleđena Zdravstvenom centru u Zaječaru, kome je pomoć neophodna.

„Svu robu koju dobijamo i vozimo kao humanitarno dobro u druge države dobijamo besplatno od bolnica u Nemačkoj koje nama doniraju. Bolnice tamo često menjaju opremu, doniraju nama i mi to dalje prosleđujemo. Ceo naš rad je nije plaćen, mi smo svi volonteri i sve ovo radimo u naše slobodno vreme. Danas smo dovezlo oko 10 tona posteljine. Osim posteljina, u donaciji su i kreveti za intenzivnu negu, hodalice za pacijente koji otežano hodaju, stolice, pidžame za pacijente, uniforma za osoblje“, rekao je Satler.

Na humanitarnoj akcijiji koju sporovodi Crveni krst Bavarske u Regenzburgu, rade 14 muškaraca i dve žene, među kojima je i Marija Radojević iz Zaječara.

„Ja radim u Crvenom krstu Bavarske, tačnije u Birou za knjigovodstvo i ponudu sam dobila od svog šefa, koji me je pitao kako je u Zaječaru, da li je nama potrebna ta pomoć, na šta sam ja pozitivno odgovorila, samim tim u kakvom stanju je Bolnica, svaka pomoć je dobrodošla. Tako smo došli na ideju da ja pomognem Zaječaru, posebno pošto sam i ja iz Zaječara i tako je sve počelo, pa eto i donacije ovde“, istakla je Marija.

Zaječarski Zdravstveni centar trenutno ima blizu 1.000 zaposlenih, 200 lekara, a na godišnjem nivou se leči oko 16.000 bolesnika, koji ostvare oko 100.000 bolesničkih dana, rečeno nam je u Zdravstvenom centru. U njemu se na godišnjem nivou obavi oko 3.000 velikih hirurških intervencija. Osim toga, evidentirano je i 92 bolesnika koji su na hroničnom programu dijalize. U Zdravstvenom centru, čulo se na sastnaku, zastupljene su sve specijalnosti osim u domenu neurohirurgije.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *