Dolazi još investicija iz ministarstva zdravlja


Investiranja u opštu bolnicu doprinela su da se kvalitet lečenje i zračenje pacijenata, ali i rad zdravstvenog osoblja podignu na viši nivo – kazao je ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar nakon posete Službi onkologije Zdravstvenog centra Kladovo.

U okviru “Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” Kladovo je dobilo novi linearni akcelarator aparat za zračenje pacijenata najnovije generacije, CT simulator odnosno skener i opremljnenu prostoriju za planiranje radio terapije. Namera je bila da sagledamo da li se najsavremenija oprema za zračnu terapiju koristi u punom kapacitetu- kazao je novinarima ministar zdravlja.

Da bi lečenje pacijenata u opštoj bolnici u Kladovu bilo savremenije ministar je najavio da će već u januaru naredne godine Zdravstveni centar dobiti novi aparat za brahiterapiju, odnosno za unutrašnje zračenje pacijenata jer se stari uređaj često kvari s obzirom da je u funkciji od 1974. godine, kao i novu opremu za oftalmologiju vrednu 4 miliona dinara.

Medjutim to nisu jedine investicije koje će osavremeniti uslove za rad u gradskoj bolnici u Kladovu s obzirom da je ministar Lončar najavio da će u naredne tri godine novim biti zamenjen linearni akcelerator koji se koristi od 2004. godine. Na novinarsko pitanje da li će biti novih zapošljavanja Ministar je kazao da u zdravstvenom sitemu Srbije nema zabrane zapošljavanja već je reč o kontolisanoj meri koja doprinosi da se racionalno popunjavaju radna mest. U opremanje novog savremenog bloka za zračenje pacijenata u Kladovskoj slušbi onkologije investirano je 3.014.114,10 evra.Terapija vođena slikom sa pripremom pacijenta traje do 30 minuta, pa se ovde radio terapiji podvrgne u proseku 30 osoba, tako da više nema liste čekanja. Tokom poste opštini Kladovo ministar Zlatibor Lončar razgovarao je sa menadžmentom gradske bolnice i sa članovima Privremenog organa opštine Kladovo.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *