Dosta je bilo: Školstvo u interesu dece!


Godinama unazad osnovno i srednje obrazovanje u Zaječaru bilo je zapostavljeno, a pažnju na ovaj problem skrenuli su sami prosvetni radnici koji su tokom školske 2015/16. godine organizovali nekoliko protesta. Kulminiralo je, 24. marta ove godine kada je potpuno obustavljen rad škola jer su u tom trenutku dugovanja iznosila oko 200 miliona dinara, a škole su bile u blokadi duže od 600 dana. Pojedinim školama bio je isključen internet, ostale su bez papira za štampanje, kreda i najelementarnijih uslova za rad. Nije bilo novca ni za održavanje osnovne higijene u školskim prostorijama. Neke škole su posetili sudski izvršitelji koji su popisali imovinu, što je nezabeleženo u istoriji školstva.

Krajem maja ukupan dug škola prema EPS snabdevanju iznosio je 17.768.591 dinar.

Kakav je odnos grada prema potrebama osnovnih i srednjih škola vidi se u završnom računu budžeta za 2015. godinu gde su osnovne škole dobile samo 7 posto novca od planiranog, a srednje svega 2 i po odsto. Lokalna samouprava očekivala je pomoć od države u iznosu od 400 miliona dinara, ali početkom maja iz republičke budžetske rezerve stiglo je “svega” 100 miliona dinara. Više od polovine ovog novca otišlo je na račune škola. To je bilo dovoljno da se samo na nekoliko dana odblokiraju, a onda su na naplatu pristizala i druga, godinama gomilana potraživanja i škole su se ponovo našle u sličnoj situaciji.

EFIKASAN RAD JAVNIH PREDUZEĆA

• DUGOVANjA GRADA

Podaci iy 2016.godine o dugovanju grada prema pojedinim ustanovama iznose 1,75 milijardi dinara: Gradska uprava – 137 miliona dinara, indirektni korisnici budžeta – 423 miliona, dug za osnovne škole – 142 miliona, za srednje škole – 50 miliona dinara, za neisplaćene zarade radnika – 29 miliona, za neiplaćene naknade porodiljama, studentima – 34 miliona, Fabrici Kablova – 74 miliona, dobavljačima – 400 miliona, Direkciji za robne rezerve – 138 miliona, vrtićima -57 miliona, JP Gitarijada -15 miliona, Direkciji za izgradnju -210 miliona, mesnim zajednicama -24 miliona…)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *