Dunavska klisura – srpska obala


Nacionalni park Đerdap, u saradnji sa opštinama Golubac, Majdanpek i Kladovo, organizovao je izložbu “Dunavska klisura – srpska obala” u Muzeju Banata u u Temišvaru. Cilj je da se prirodna, kulturna i turistička baština Nacionalnog parka približi građanima Rumunije kako bi se povećao broj rumunskih turista.

izlozbaaaa

U istočnoj Srbiji, na 63.000 hektara, Nacionalni park Đerdap čuva nepregledne prizore neverovatne prirode koje godišnje poseti više od 100.000 turista. Iako turiste iz Rumunije od ovog prirodnog bogatsva odvaja samo Dunav, Đerdap obilaze u malom broju.

Vesna Roška iz Temišvara nije bila u prilici da poseti Đerdap: “Uglavnom se naše posete Srbiji svedu na Beograd, Novi Sad, manastire i neka poznatija mesta, što je šteta, imajući u vidu da sam tek sad saznala da ima veoma zanimljivih mesta i u blizini srpsko-rumunske granice.”

Zato je Nacionalni park Đerdap, u saradnji sa opštinama Golubac, Majdanpek i Kladovo, na čijoj se teritoriji prostire, organizovao izložbu “Dunavska klisura – srpska obala” u Muzeju Banata u Temišvaru.

“Građani Rumunije, pogotovo ovog dela, za vikend odu negde čak i dalje 200, 300 kilometara”, kaže Nenad Radaković iz JP “Nacionalni park Đerdap”. “Tako da se nadamo da će svakako preći granicu i doći da vide ove lepote koje nema nigde na svetu, samo kod nas.”

Klaudio Ilaš, direktor Muzeja Banata u Temišvaru kaže da se raduje ovoj saradnji, jer Srbiju i Rumuniju vezuje staro prijateljstvo: “Drago mi je što promovišemo srpsku nacionalnu baštinu.”

Na ovoj izložbi, predstavljene su pećine, kanjoni i klisure, bogata flora i fauna Đerdapa sa više od 1.300 vrsta i ogromno kulturno-istorijsko nasleđe.

“Ako pođemo od Lepenskog vira i Lepenaca koji su tu skoro 7.000 godina, preko Rimljana koji su ostavili veliko nasleđe, bilo da se radi o utvrđenjima, putevima, delovima mostova”, istakla je Iskra Maksimović iz Društva “Tvrđava Golubački grad”.

Napoleon Bonaparta smatrao je da je Dunav carska reka. To je jedina evropska reka koja teče od zapada ka istoku. Iako prolazi kroz deset država, u svom delu kroz Nacionalni park Đerdap Dunav je najširi, najdublji, a svako ko prođe ovom rutom može se na prvi pogled uveriti i da je – najlepši.

(RTS)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *