Evropska godina kulturnog nasleđa


Ustanova Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, biće domaćin centralne proslave Dana evropske baštine u Srbiji, koja će se održati u Kladovu dana 29. septembra 2018. godine.

Uzimajući u obzir ovogodišnju temu – umetnost deljenja, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa 2018., kroz centralnu manifestaciju biće predstavljen deo zajedničkog nasleđa pograničnog područja Dunava, kako kulturnog tako i prirodnog, nasleđa koje delimo i koje nas povezuje sa zemljama u okruženju.

O Evropskoj godini kulturnog nasleđa:

Predstavnici Saveta i Evropskog parlamenta su 9. februara 2018. postigli privremeni dogovor o proglašenju 2018. za Evropsku godinu kulturnog nasleđa.

Kulturno nasleđe obuhvata izvore iz prošlosti u različitim oblicima i vidovima. Tu su u uključeni spomenici, lokalitete, tradicije, preneta znanja i manifestacije kreativnosti i zbirke koje se čuvaju i nadgledaju u muzejima, bibliotekama i arhivima.

Cilj ove inicijative je da podigne svest o evropskoj prošlosti i vrednostima kao i da ojača osećaj evropskog identiteta. Istovremeno, inicijativa skreće pažnju na mogućnosti koje nudi kulturno nasleđe i na izazove sa kojima je suočeno kao što su uticaj digitalizacije ili fizički pritisci na lokalitete kao i neovlašćena trgovina kulturnim dobrima.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *