Festival kulture mladih Srbije-retrospektiva (FOTO)


Festivalskom himnom „U Knjaževcu svakog leta“ u izvođenju dečijeg hora „Čarolija“ i pod dirigentskom palicom Martine Milošević počeo je 57. Festival kulture mladih Srbije u Knjaževcu, a otvaranje je obeležio i spektakularni vatromet,a prisutni su mogli da uživaju u kulturno umetničkom programu.

foto: ARTml

“Festival mladih Srbije obeležava put generacijam i generacijama, mladih umetnika ne samo iz Knjaževca već iz čitave Srbije. U Staroj Grčkoj pesnici su se okupljali oko jednog izvora verujući da će im voda sa tog izvora, dati inspiraciju i biti motiv za novo stvaralaštvo, i za nove pesme, tako je i Knjađevački festival stotinama umetnika pomogao da pronađu motivaciju z anova stvaralaštva. generacije i generacije Knjaževčana pamte ovaj festival kao deo najlepših uspomena, i kao put ka pravim vrednostima, i upravo zbog toga đelimo da ovaj festival, raste i traje, i da ga ostavimo generacijama koje dolaze” rekao je na otvaranju Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac. Festival je otvorio  Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije.

foto: ARTml

Drugo veče festivala započelo je izložbom radova studenata niškog Fakulteta likovnih umetnosti, potom je usledio koncert međunarodnih folklornih ansambala, na kome su nastupili folklori iz Bolivije, Gruzije i škola folklore knjaževačkog Doma kulture „Kolo“.

foto: ARTml

Centralni događaj bio je koncert Željka Joksimovića u Gurgusovačkoj kuli, a Željko je na ovom festivalu nastupio drugi put posle dve decenije. Iako je tokom koncerta bilo manjih tehničkih problema, Željka to nije omelo da publiku i po kiši podigne na noge i dovede atmosferu do usijanja. Publika je uživala u numerama kao što su „Libero“, „Najmoje“, „Varnice“, „Drska ženo plava“, „Devojka se polja zelenih“, „Crnokosa“, ali i u novim singlovima „Milimetar“ i „Ponelo me“.

foto: ARTml

Jedan od najpopularnijih rok bendova Van Gogh svojim pesmama počastio je knjaževačku publiku treće festivalske večeri. Posebno oduševljenje prisutnih na koncertu izazvao je frontmen Van Gogh-a Zvonimir Đukić Đule kada je ušao u publiku i zajedno sa njima pevao hitove ovog rok benda. Đule je istakao da mu je drago što još uvek postoje ovakvi festivali različitih žanrova muzike, tako da mladi ljudi mogu da se odluče šta će slušati.

foto: ARTml

Grupa Miligram obeležila je naredno veče 57: FKMS-a. Organizatori festivala su rekli da je ovo bio do sada i najposećeniji koncert ove manifestacije. Pevač Miligrama Alen Ademović, rekao je da bend za festivalske nastupe uvek priprema poseban repertoar, a pošto je Miligram prvi put u Knjaževcu, istako je da će sa zadovoljstvom ponovo doći da održe koncert.

foto: ARTml

Posetioce ovog festival  očekuje koncert plesne škole Doma kulture ,,HONEY“ i plesne škole ,,EXTREEME DANCE STUDIO“ iz Niša na platou ispred Doma culture u Knjaževcu, a potom od 22 časa, koncert Mire Škorić u Gurgusovačkoj kuli.

foto: ARTml

Za 26. jul je pesničko veče  “Timočka lira” 57. Festivala kulture mladih Srbije i proglašenje pobednika .

 

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *