Festival mladih pesnika „Dani poezije“


U okviru Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ sinoć su u Radul begovom konaku predstavljena dvojica eminentnih pesnika. Najpre je priređen „Portret pesnika“ Dragana Jovanovića Danilova, pesnika, romansijera, esejiste i likovnog kritičara, koji je za svoj bogat pesnički opus nagrađen gotovo svim nagradama koje se dodeljuju u Srbiji, od Brankove i Zmajeve do „Zlatnog prstena despota Stefana Lazarevića“ i jedan je od naših najprevođenijih pisaca.

Međunarodni karakter festivala koji se organizatori trude da održe predstavljen je kroz poeziju Petera Semoliča,pesnika i prevodioca iz Slovenije,  jednog od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika. Posetioci su imali prilike da čuju njegovu poeziju  na slovenačkom, ali i na srpskom jeziku , u prevodu Dragane Bojanić Tijardović.Semoličevo stvaralaštvo prevedeno je na preko 10 stranih jezika.

Festival mladih pesnika nastavlja se danas u 12:00 sati radionicom kreativnog pisanje poezije „Stremljenja“ u zaječarskom pozorištu. U Radul begovom konaku od 19:00 sati biće predstavljena poezija Dereka Volkota , pesnika sa Kariba, a od 20:00 sati gošća tradiconalne večeri „Pesnik laureat“ biće Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa“  i „Đura Jakšić“.

Poslednjeg dana festivala, u subotu 25. maja od 19:00 sati biće priređena promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković.Sat kasnije predviđen je nastup ovogodišnjih finalista festivala i proglašenje pobednika  , kao i dodela nagrade „Sergije Lajković“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *