Fetislam – veliki turistički potencijal – FOTO


Fetislam (Novigrad) ili Kladovski Grad je utvrđenje u Srbiji, koje se nalazi na obali Dunava, uzvodno od današnjeg Kladova.

Mali Grad, podignut je 1524. godine kao polazište za osmansko osvajanje susednih mađarskih gradova Severina i Erdelja odnosno invazije na Transilvaniju.

Оvа srednjovekovna tvrđava, ukupne površine oko 18 ha, čine je dve fortifikacione celine, Veliko i Malo utvrđenje – Kastel, koji je inkorporiran u veću, mlađu tvrđavu.

Velika tvrđava – Veliki grad, kako se još naziva, najvećih dimenzija 480 x 260 m, u osnovi je poligonalna, kasnosrednjovekovna, bastiona tvrđava, sa 6 poligonalnih kula-bastiona, povezanih bedemima, sa zidanim prolazima, okružena vodenim rovom, sa kontraeskarpom širine do 30 m i sa pokretnim mostovima, ispred svе tri glavne kapije. Iznad lučno zasvedenih, glavnih ulaza, Dunavske, Orospi i Varoš kapije, tokom poslednje obnove i rekonstrukcije, postavlјeni su počasni natpisi, kojima se veliča sultan Mahmut II (1818 – 1839), u vreme kada tvrđava dobija sadašnji izgled. Unutar tvrđave su оtkrivеnе i mnoge građevine i objekti različite namene, za njenu posadu, kао nа primеr barutana i magacini, lagumi, hamam, džamija… Ostaci moćnih, čvrsto zidanih vоdо-instalacija, bunara i kanala za vodosnabdevanje grada i tvrđave, mogu se i danas videti obližnjem zaleđu (Butorke).

Starija, znatno manja tvrđava tipa kastela (Malo utvrđenje), pravougaonog oblika, ukupnih dimenzija 90×60 m, zauzima najviši deo terena blizu оbаlе. Sastoji se iz gornjeg i priobalnog dela. Na uglovima su i danas visoko očuvane njene dvospratne, kružne kule, povezane bedemima sa zupčastim vrhom. U sklopu ove tvrđave je i barutni magacin. Oko utvrđenja je vodio rov, u nižim delovima uvek ispunjen vodom. Inkorporirana je u severni bedem mlađe, velike fortifikacije.

Ovaj srednjovekovni položaj, kao i čitava Regija, imao je burnu istoriju, često menjajući gospodare, koji su ga rušili i obnavlјali i prilagođavali svojim vojno-strateškim potrebama. Od 1818 godine, tokom prve polovine XIX veka, predstavlјala je tursko uporište.

Tvrđava je napuštena 1867 godine, kada su je Turci, kao i ostale utvrđene gradove, predali Srbiji.

Kako je ranije najavio Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo, Opština Kladovo je bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa, bogata prirodnim potencijalima, od kojih prednjače turistički sadržaji. Ova opština se ističe u svom okrugu, po privlačenju novih investicija u korist održivog razvoja i podizanja standarda stanovništva, a posebno u oblasti turizma.

Što se turizma tiče, opština Kladovo je dobila projekat od 1,3 miliona evra u prekograničnoj saradnji gde učestvuju još tri partnera sa druge strane (Rumunija). Projekat ukupno iznosi 6,4 miliona evra, gde je opština Kladovo sa partnerima iz Rumunije dobila 2,2 milona evra, a sve opštine od Kikinde do Bugarske granice ostatak para. Šta to zapravo znači: 1,3 miliona evra biće uloženo u vizitor centar u tvrđavi. Time tvrđava dobija turistički sadržaj i neće više biti samo jedno zapušteno mesto u opštini Kladovo, već će se to polako privesti turističkom sadržaju, da to bude gotov turistički proizvod koji će moći turistima da ponudi jedan određeni sadržaj” – rekao je Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.

Sa druge strane, mi smo u pregovorima sa Turskom ambasadom, a treba i ambasador Turske da dođe u posetu Kladovu, da započnemo pregovore oko Fetislama, jer se tu nalazi i tursko nasleđe. Mislimo da će naši partneri, da će Turska država prepoznati sve istorijske i značajne elemente, da i ona pomogne da tu tvrđavu privedemo jednom novom sadržaju” – dodaje Čučulanović.

* Ovaj vest je sufinansirana sredstvima opštine Kladovo u okviru projekta “Lepote opštine Kladovo”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *