Grad Zaječar neguje i čuva sećanje: Obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu


Danas je obeležen Dan oslobođenja Grada Zaječara u Drugom svetskom ratu.

Tim povodom u salonu Gradske uprave u Zaječaru organizovan je prijem za predstavnike Ambasade Rusije u Srbiji, nakon čega su položeni venci na spomen obeležje „Kosturnica“ i odata počast palim borcima Crvene armije i borcima NOR-a.

Vjačeslav Alikin, prvi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji je nakon sastanka u Gradskoj upravi u Zaječaru rekao da Ruski narod nikad ne zaboravlja veliki doprinos srpskog naroda za zajedničku pobedu protiv fašista.

-Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovde uz vas i puno hvala svim srpskim i ruskim herojima. Predstavnici lokalne samouprave su povodom obeležavanja današnjeg dana istakli da grad Zaječar na ovaj način neguje i čuva sećanje na poginule, a tako će biti i u budućnosti.

-Ovaj datum, kada je 1.266 pripadnika Crvene armije, razne nacionalnosti, dalo život za oslobođenje našeg grada, zajedno sa 57 pripadnika partizanskih jedinica, je sigurno u istoriji Zaječara jedan od značajnijih datuma i moramo se uvek setiti tih ljudi, i odati im počast. Nadam se da više nikada neće biti ovakvih povoda za obeležavanje, već da ćemo sa našim prijateljima iz Rusije i drugih zemalja, ekonomski sarađivati što više, da jačamo Zaječar i njihove zemlje, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

preuzeto zajecar.info

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *