Grad Zaječar raspisao je 4 konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2019. godinu


Grad Zaječar raspisao je 4 konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2019. godinu.

Ukupna sredstva iz budžeta grada, koja će biti izdvojena za realizaciju konkursa iznose 12 miliona dinara. Osim tih konkursa, kako je rečeno danas u Gradskoj upravi, biće raspisani i konkursi za udruženja i za jesenju sadnju voća.

Na osnovu programa mera koji je usvojen još 3. marta na sednici Skupštine, 1. aprila su raspisani konkursi iz programa koji pokrivaju oblasti stočarstva, voćarstva i pčelarstva. Prvi konkurs je konkurs za prolećnu sadnju sadnica voća svih voćnih vrsta, i po tom konkursu će biti izdvojeno 2.000.000 dinara. Konkurs traje do 15. maja, navela je Vesna Stanković.

Prema njenim rečima konkurs za jesenju sadnju, biće, kao i prethodne godine, ponovljen na jesen.

Drugi konkurs se odnosi na dodelu podsticaja za nabavku nove mehanizacije opreme za voćarstvo, a novina u tom konkursu u odnosu na prethodnu godinu, je da su osim opreme, priključne i žičane ograde za voćnjake i oprema za navodnjavanje sa malo proširenim spiskom investicija za koje se može aplicirati. Za taj konkurs smo odvojili četiri miliona dinara, zbog toga što je prošle godine, na osnovu prijava koje smo ustanovili, veći broj proizvođača bio zainteresovan, pa smo samim tim i veća sredstva izdvojili u ovoj godini“, rekla je Stanković.

Konkurs za nabavku nove mehanizacije traje do 31. jula, te poljoprivredni proizvođači do tog roka mogu da prikupe dokumentaciju.

Treći konkurs je konkurs za dodelu podsticaja u oblasti stočarstva za koji je predviđeno 4 miliona i 800 hiljada dinara. Takođe ima novina u odnosu na prethodnu godinu. Dakle, oni koji apliciraju za nabavku kvalitetnih grla, junica, mlečnih teladi, mlečnih rasa i takođe za nabavku jagnjadi i ovaca, koza, mogu da apliciraju i za nabavku muzilica. Konkursom su predstavljene investicije za koje mogu da apliciraju i do kog iznosa. Novina je da u okviru sektora, poljoprivredni proizvođači mogu da apliciraju za više investicija. Ukoliko apliciraju za jednu meru, tačno je predviđeno svakim konkursom koji je limit. Intenzitet investicija kreće se od 60 do 70% od računa bez pdv-a ili do maksimuma. Četvrti konkurs je konkurs za pčelarstvo. Tu smo izdvojili milion dinara i moram da kažem da je povećan iznos po meri. Prethodne godine je bilo do 30.000 dinara za pčelinja društva ili 30.000 za opremu u pčelarstvu. Sada je taj limit 40.000 dinara, a ukoliko pčelari budu uzimali dve mere, i društva i opremu, mogu uzeti sredstva do maksimuma 80.000 dinara . Još jednom da pojasnimo, po sektorima su limitirani iznosi, za sektor mleko odnosno stočarstvo, i za sektor voćarstvo, taj limit je 140.000 dinara, za sektor pčelastvo taj limit je 80.000 dinara, istakla je Vesna Stanković, član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu i dodala:

-Podsticajna sredstva mogu dobiti poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Zaječara, za investiciju na teritoriji grada Zaječara, da budu registrovana domaćinstva u aktivnom statusu, da se podnesu uredno račun i sva potrebna dokumentacija koja stoji u spisku. Sve informacije se nalaze na sajtu grada i na oglasnoj tabli u Gradskoj upravi.

Svi zainteresovani mogu da dođu i u Kancelariju za lokalni i ekonomski razvoj, a tamo će im, kako kažu u lokalnoj samoupravi, biti pružena sva neophodna pomoć oko popunjavanja dokumentacije.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *