Gradonačelnik Zaječara primio predstavnike Fao grupe


Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić održao je sastanak sa predstavnicima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO i Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Tom prilikom razgovaralo se o navodnjavanju na području Timočke krajine, a dogovoreni su i konkretni koraci i projekti koji će biti realizovani u narednoj godini.

Prema rečima gradonačelnika Ničića, jedan od načina rešavanja problema navodnjavanja je i da se iskoriste potencijali Crnog i Belog Timoka.

“Meni je zaista zadovoljstvo da sa ljudima iz našeg Ministarstva poljoprivrede, predstavnicima Svetske organizacije FAO i sa ljudima iz naše Privredne komore razgovaramo o važnim temama za budućnost i razvoj Zaječara i Timočke krajine, kao regije, a tiče se pre svega poljoprivrede. Ono što je najbitnije u zadnje vreme za razvoj poljoprivrede, jeste vodosnabdevanje i sistemi vodosnabdevanja. Nema intenzivne poljoprivredne proizvodnje, posebno u onim oblastima za koje smo se mi opredelili kao grad, a to je voćarstvo, povrtarstvo, itd, bez ozbiljnog vodosnabdevanja. Drago mi je i da se naše Ministarstvo poljoprivrede, ali i sada Svetska organizacija za proizvodnju hrane, uključili u celokupno reševanje upravo tog problema. Ono što grad Zaječar već 10 godina pokušava, za početak u tome da uradi, jeste da elektrificira tu izvorsku dolinu i mislim da zajedno sa Knjaževcem, Negotinom, pa i Boljevcem i delom Borske opštine treba da iskoristimo potencijalne Belog i Crnog Timoka i same reke Timok, i da svo ono zemljište koje se nalazi na potezu priobalja ovih reka prvo regulišemo, da ne dolazi više do plavljenja tih plodnih oranica, a drugo da motivišemo ljude i usmerimo tako da se tu obavlja intenzivna proizvodnja onih poljoprivrednih proizvoda koji donose profit poljoprivrednim proizvođačima, ali i da im obezbedimo da bukvalno do svake njive stigne sistem za vodosnabdevanje”, rekao je Ničić i dodao:

“Nadam se da ćemo svi zajedno, vrlo brzo, uspeti da napravimo ono što ljudi traže, da uradimo brzo i vizibiliti studije i projekte tehničke izvodljivosti i da ćemo već u narednoj godini početi sa realizacijom onoga što željno iščekuju naši poljoprivrednici već možda decenijama, od kada se pojavila mogućnost za vodosnadbevanjem njihovih poljoprivrednih površina. To podrazumeva i da se dovrše komasacije, da se ukrupne posedi, ali i da se oni kroz raznorazne obuke usmeravaju šta je u njihovom kraju najbolje da se proizvodi, a mi ćemo kao lokalna samouprava i dalje da jurimo investitore koji bi uložili u proizvodne kapacitete”.

Prema rečima Miloša Milovanovića, koordinatora projekta FAO i Evropske banke za Zapadni Balkan, moderne poljoprivrede u svetu nema bez navodnjavanja i upravo će se u narednom periodu raditi na realizaciji tog projekta. Jedna od osnovnih ideja, prema njegovim rečima, jeste promocija i investiranje u agrobiznis.

Predstavnici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO i Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede su pre sastanka sa gradonačelnikom Zaječara, obišli zaječarsku Komoru, gde su sa Dejanom Tošićem, direktorom Komore razgovarali o ovoj aktuelnoj temi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *