Gradu Zaječaru odobrena pomoć u iznosu od 380 miliona dinara!!!


Danas je Boško Ničić gradonačlnik grada Zaječara sazvao hitnu konferenciju za novinare povodom donošenja odluke Vlade Republike Srbije da se gradu Zaječaru pomogne finansijski u iznosu od 380 miliona dinara.

Želimo da izrazimo veliko zadovoljstvo ali i zahvanost Vladi Republike Srbije, i posebno sadašnjem predsedniku sa kojim smo još kada je bio premijer započeli razgovore oko pomoći gradu Zaječaru koji se nalazi u veoma teškoj situaciji. Želim da vas obavestim, zaista uz njihovu svesrdnu pomoć, podršku i razumavanje, juče je Vlada Republike Srbije donela odluku da Zaječaru kao hitnu finansijsku pomoć uplati 380 miliona dinara, ili po današnjem kursu oko 3,2 miliona evra. Sve ostalo, a bilo je zadnjih mesec dana i drugih manjih vrsta pomoći oko projekata, govori o tome da grad polako ali sigurno izlazi iz krize. Ova sredstva će biti iskorišćena na najpametniji mogući način” – rekao je Boško Ničić.

On je dodao da će ovaj značajan iznos u mnogome uticati da budžet za iduću godinu bude mnogo realniji, tako da će grad ući mnogo relaksiranije u novu fiskalnu godinu.

Ono što smo i obećali od ove pomoći, prvi koraci koje ćemo uraditi su da ove firme koje su se od 2013/14/15 vukle kroz nekakve likvidacije koje nisu bile urađene, biti odmah izmirene obaveze i to je cifra za 9 preduzeća. To je iznos od oko 80 miliona dinara i time će se završiti ova agonija. Pored poverioca deo tih sredstava će otići i našim javnim preduzećima koji će od tih novaca moći malo da živnu. Obaveze prema reprogramima koji su potpisivani a nikada nisu plaćani, mi ćemo isplatiti, da bi mogli da zaključimo nove reprograme koje smo već postigli sa Elektroprivredom” – dodao je Ničić.

Na konferenciji je naglašeno i da će deo dugovanja grada prema Javnim preduzećima biti izmirena kako bi radnici u tim preduzećima i ustanovama mogli na dalje redovno da primaju plate, bez kašnjenja. Od ovih para izmiriće se i dugovanja prema humanitarnim organizacijama.

Ovo je pomoć samo u 2017 godini, očekujemo još, razgovori su vođeni i za 2018. godinu, videćemo koliko. Naši zahtevi koji su bili upućeni prema Vladi Srbije i predsedniku su bili manji od iznosa koji smo dobili. Veliko havala! To govori o tome da neko ima poverenja da ova vlast neće pokrasti ili trošiti novac za nešto što ne ide na korist građanima Zaječara. Trudićemo se da ovaj novac utrošimo pametno, da ga ne potrošimo od jednom” – naglasio je Ničić.

Svi korisnici budžeta, ustanove i radnici GU od ovog novca sustićiće zarade u dan, naglašeno je na kraju konferencije za novinare koji je sazvao gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *