Istočne vesti nagrađuju


Nagrađujemo, nagrađujemo, nagrađujemo, nagrađujemo, nagrađujemo, nagrađujemo, nagrađujemo. 

Portal ISTOČNE VESTI u saradnji sa prijateljima nagrađuje verne čitaoce.

 

Knjižara kaligraf preporučuje knjigu i nagrađuje, verne čitaoce. Jedina prava knjižara u istočnoj Srbiji .

Knjižara “Kaligraf”
Svetozara Markovića 26
019/424-791
19000 Zaječar

 

Postoje knjige koje se samo čitaju i one o kojima se priča i koje se prepričavaju. U ovu drugu kategoriju svakako spada OPSADA CRKVE SVETOG SPASA, Gorana Petrovića koja ne ostavlja ravnodušnim ni književne sladokusce ni ljubitelje istorije ni literate.

Roman zahvata od srednjeg veka do kraja XX veka čitav jedan milenijum istorije i kulture, razvoja identiteta i promena društva, oblika života i imaginacije. Glavna tema je opsada. Prva je opsada Žiče s kraja XIII veka, zatim opsada Carigrada u vreme četvrtog krstaškog pohoda i, na kraju, opsada srpskog naroda tokom ratnih godina 1992–1995. godine u Bosni.

Priča o opsadi Žiče od strane bugarskog kneza Šišmana u vreme kralja Milutina, krajem XIII veka, kada se crkva Svetog Spasa zajedno sa sveštenstvom i pastvom njihovim molitvama uzdiže iznad zemlje punih četrdeset dana, tj. dovoljno visoko da ostane nedodirljiva. Metafora o sukobu dobra i zla, varvarskim opsadama srpske zemlje i odbrani njene kulture, baštine i duhovnosti, prenesena o narodno verovanje o preletanju crkava kada se nađu u opasnosti.

U ovu priču uvodi se i priča o četiri čudesna nikejska prozora koje je navodno Sveti Sava ugradio u svoju ćeliju u Žiči: sa njih se pruža pogled na ono što se dogodilo, ono što će se dogoditi, onog što se događa blizu i onoga što se događa daleko.

Priča se ukršta sa krstaškom opsadom Carigrada s početka XIII veka, kao i sa građanskim ratom u Bosni u XX veku, gde glupom smrću gine jedan mladi ornitolog koji je sklanjao gnezda po Bosni od ratnih strahota.

U simbole romana se može uvrstiti i anđeosko pero koje je u svojoj bradi čuvao vizantijski car Teodor Laskaris i onda poklonio Svetom Savi da čuva Srbe i manastir od svih zala i opsada. Pero kao simbolički predmet takođe ukazuje i na pero za pisanje, a pisac namenu pera razlikuje prema ptici iz koje je istrgnuto.

Nezaobilazno delo srpske književnosti doživelo je dvadeset treće izdanje, ovoga puta kao LAGUNIN naslov.

Po romanu je izvedena i drama u režiji Kokana Mladenovića.

Ovde će svoje nadahnuće naći i oni koji tragaju za „ubojitim rečenicama“, a Goran Petrović je pisac čije su knjige objavljene u preko 100 izdanja i prevedena na čak 16 jezika. Ima li bolje preporuke?

 Knjižara Kaligraf  portal  ISTOČNE VESTI poklanjaju  jedan primerak knjige. Čitalac portala koji ima najviše šerovanih vesti portala dobija na poklon knjigu. Vaše je samo da šerujete vesti koje Vam se dopadaju. Dobitnik će biti proglašen u ponedeljak uveče u 22 h.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *