Izlet Zajecarskih Planinara u Bugarsku – FOTO


Planinarsko Smučarsko Društvo “Ljuba Nesić” Zaječar je minulog vikenda organizovalo izlet do pećine Magura i Belogradčičkih stena u Bugarskoj. 


Pećina Magura je prva otvorena i uredjena pećina za posetioce u Bugarskoj 1961 godine, odlikuju je velike dvorane i bogat pećinski nakit. Najpoznatija je po jako neobičnim pecinskim crtežima iz doba praistorije, kao i to da u jednoj od mnogobrojnih dvorana u pećini koja je posebno akustična jednom godišnje Vidinska filharmonija održava koncert koji prenosi nacionalna Bugarska televizija.


Zanimljivost je i to da su u vreme vladavine komunizma u Bugarskoj tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka tu izvodjeni medicinski ekspeimenti zbog posebne mikroklime koja odgovara plućnim bolesnicima. Temperatura u pećini je prilicno konstantna tokom cele godine 10-12 stepeni Celzijusa što pogoduje sazrevanju vina, posebno penusavog te lokalne vinarije koriste posebne prostorije u pećini za odležavanje vina.


Belogradčičke stene koje se nalaze iznad istoimenog grada predstavljaju geolosku specificnost, to su velike kamene formacije od peščara nastale erozijom, zbog svog neobičnog izgleda izvor su brojnih legendi ovoga kraja, a mnoge od njih prema onome na šta lice imaju i svoje nazive: Romeo i Julija, Bogorodica sa detetom, Hajduk Veljko, Veštica…


U Planinarskom Društvu “Ljuba Nesic” kažu da iako svake godine organizuju ovu akciju uvek ima zainteresovanih pa je izvesno da će se ova lokacija naći u planu za narednu godinu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *