Izložba slika i crteža “Morfejeva poseta” u Knjaževcu


 U galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac otvorena je izložba slika i crteža “Morfejeva poseta”, akademske slikarke Snežane Vujović Nikolić.

Relizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Na izložbi je prikazano dvadeset osam dela, od čega šesnaest crteža izrađenih kombinovanom tehnikom: turšem, akvarelom ili temperom na papiru. Prikazani crteži predstavlaju studije izloženih dela. Reč je o slikama većeg formata izrađenih arkilikom na platnu, diptisima i triptisima većeg formata koja se svojom inicijalnom idejom vezuju za osnovne pojmove ljudskog postojanja, koje je autorka kao metafore otelotvorila i materijalizovala kroz priče o dvanaest olimpijskih bogova. Na monohromno rešenim pozadinama, koje predstavlaju apstraktne pejzaže u kojima se odigravaju herojstva, sukobi i sustreti bogova, prikazane su različite forme i konstrukcije načinjene od osnovnih geometrisjkih oblika koje predsatvljaju bogove, muze i mitska bića.

Izložbu prate dva dvojezična kataloga za koje je tekst napisala istoričarka umetnosti dr Zoja Bojić.

Kustos izložbe u Zavičajnom muzeju Knjaževac bila je Milena Milošević Micić, viša kustoskinja istoričarka umetnosti. Tehnička realizacija izložbe Dragoslav Živković i Tomislav Živković.

Izložba će u galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac biti otvorena do 20.08.2019. godine.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *