Kazan Kult Kladovo


Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo 30. i 31. avgusta 2019. godine organizuje manifestaciju „Kazan kult Kladovo“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacija je od osnivanja, 2014.g., posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice. Tokom prethodnih godina, „Kazan kult“ obrađujući teme kao što su „Gradovi i nematerijalno kulturno nasleđe“, „Vidljivost nematerijalnog kulturnog nasleđa upisanog i nominovanog na liste Uneska“, „Društveni običaji i svečana događanja“ ili „Nematerijalno kulturno nasleđe Dunava“, okupljajao umetničke stvaraoce i stručnjake iz zemlje i regiona koji se bave istraživanjem i zaštitom kulturnog nasleđa i kreativnim industrijama. Razmena iskustava, mišljenja i znanja u vezi sa očuvanjem, predstavljanjem i tumačenjem kulturnog nasleđa, kao i pokretanje pitanja sistemskog bavljenja kulturnim nasleđem, kroz multidisciplinarni pristup, uz korišćenje principa integrativne zaštite neki su od najznačajnij rezultata ove višegodišnje manifestacije.

Ovogodišnja manifestacija podrazumeva organizovanje naučne konferencije pod nazivom „Nematerijalno i kulturno nasleđe kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice”, čime se nastavlja rad na sistemskom sagledavanju vrednosti i značaja Uneskove Konvencije o očuvanju nemeterijalnog kultrnog nasleđa, stavljajući u fokus održivost nasleđa, učešće stručnjaka iz etnologije i antropologije, istorije, arheologije, biologije, književnosti i savremene umetnosti, iz zemlje i inostranstva, susednih podunavskih zemalja (Rumunije i Bugarske), koji se bave istraživanjem i proučavanjem tema iz domena nematerijalnog kulturnog nasleđa, Projekat je usmeren na sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. Sagledavanje očuvanja i promovisanja nematerijalnog i kulturnog  nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice, čini okosnicu ovogodišnjeg Kazana kulta.

Pored konferencije, planirano je i organizovanje tematskih edukativnih radionica, izložbene akativnosti, promocija knjiga i umetničko-scenski nastup,  kroz koje bi se lokalna zajednica podstakla da prepozna ove aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu.

Letnja pozornica Biblioteke na keju.

19h – Početak scenskog programa

Reč na otvaranju: Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *