Kladovo: Delegacija Tika u Ključu


Predstavnici Delegacije Turske agencije za međunarodnu saradnju TIKA razgovarali su sa Ključkim ratarima kojima su donirali 20 plastenika dimenzija 20 puta 5 metara za biljnu proizvodnju. Oni su se interesovali za iskustva u plasteničkoj proizvodnji.

TIKA

Besplatna podela plastenika usledila je nakon konkursa opštinske uprave na koji se prijavilo 35 potencijalnih kandidata. Povrtarstvo u opštini Kladovo ima dugu tradiciju i za pojedina domaćinstva jedini je izvor prihoda. S obzirom da je reč o sortama poljoprivrednih kultura za koje nisu potrebna velika ulaganja naša je namera bila da se rad u plastenicima u Kladovskom kraju podigne na veći i profesionalniji nivo. Od 20 koliko je podeljeno domaćinima u Ključu dva su našla namenu za proizvodnju sadnog materijala ,voća i parkovskog bilja, 10 za proširenje proizvodnje jagodastog voća i cveća i 8 za pokretanje plasteničke proizvodnje.Reč je o investiciji vrednoj oko 32.000 evra.Turska agencija za međunarodnu saradnju u šest opština u Srbiji donirala je 300 plastenika. “S obzirom na pozitivne rezultate definisaćemo smo nove oblike saradnje”-kazao je Mehmet Bajrak koordinatorTIKA.

U opravdanost investicije Turci su se uverili u Grabovici domaćinstvu Jasmine Jonašković koja na oko 40 ari ima 14 plastenika, povrtarstvom se bavi više od deset godina , stalno se usavršava i razmišlja o inovacijama koje bi mogle unaprediti plasteničku proizvodnju.

– Da bi bili konkurentniji na tržištu bilo bi potrebno da se plastenici greju , a zalivanje bi se moglo poboljšati kopanjem namenskih bunara.

Kada sam ostala bez posla u PK ” Negotin” opredelila sam se za povrtarstvo i nisam pogrešila – govori Jasmina Jonašković iz Grabovice.

Donacijom Turska agencija uticala je unapređenju povrtatrske proizvodnje u opštini Kladovo smatra Jovan Stingić načelnik opštinske uprave koji je inicirao relizaciju tog programa. On je uveren da postoje i nove mogućnosti za nastavak saradnje, jer je sa delegacijom iz Turske rezgovarao o mogućnosti realizacije projekta rekonstrukcije srednjovekovnog utvrđenja “Fetislam”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *