Kladovo: Foto-dokumentaciona izložba kulturne baštine okruga Buzau


Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u skladu sa potpisanim protokolom saradnje sa Regionalnim muzejom u Buzau u Rumuniji („Muzeul Judetean Buzau“), priređuje foto-dokumentacionu izložbu koja na izložbenim panelima prikazuje bogatu istoriju i kulturnu baštinu okruga koji se nalazi na jugoistoku Rumunije, na jugoistoku istočnih Karpata i u gornjem toku reke Buzau.

foto_dok

Područje Buzaua prvi put se u spisima spominje u starorimsko doba (oko 400. g. pr. Kr.).

Okrug povezuje Karpate sa dunavskom ravnicom i nalazi se na tromeđi rumunskih istorijskih pokrajina Vlaške- Moldavije i Transilvanije. Jedan od najpoznatijih predmeta iz rumunske riznice dolazi iz okruga Buzau. Blago iz naselja Pjetroasa, poznato po narodnom nazivu “Kvočka sa zlatnim pilićima” pronađena je 1837. godine. Sastavljeno od ukupnog 22 predmeta, u ukupnoj vrednosti od 19 kilograma, ovo blago je imalo uzburkanu istoriju. Od 1971. godine izloženo je u Nacionalnom muzeju istorije Rumunije. Okrug Buzau je poznat po svojim čuvenim crnim vinima ali i po vrsti “Tamaioasa” (tamnjanika) i po poznatim vinskim podrumima (u naseljima) Pijetroasele, Zoresti, Merej, Breaza, Najeni, Sahateni.

Među najvećim prirodnim atrakcijama zone nalaze se i Blatnjavi vulkani u naselju Berka, naftni rudnik u Sarata-Monteoru, jedini koji funkcioniše u Evropi, gde se eksploatacija nafte realizuje u kopovima na dubini od 200-300 metara. Banjsko letovalište Sarata Monteoru, Lakul Vulturilor (Orlovo jezero), Lacul fara fund (Jezero bez dna), pećine soli u Melediku, živi oganj u naselju Lopatari, dolina reke Buzau, reke Baska mika i Baska mare, i planinski vrh Penteleu (nadmorska visina 1772 metra).

U zoni okruga Buzau nalaze se i pećinska naselja u Alunis- Kolc i Nuku- Bozioru, dačanska groblja i crkva sagrađena od jednog kamena, vajarski logor pod otvorenim nebom u Maguri, okruzni muzej i muzej ćilibara i rimski Kastrum u naselju Pjetroasele.

Foto-dokumentaciona izložba je nedavno prikazana publici u Vidinu a do kraja januara 2016. može se videti u jednom od hola Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *