Kladovo: TID REGATA stigla u Kladovo – FOTO


TID regata  najduža i najveća regata na svetu koja traje 73 dana i za to vreme prevesla se 2515,5 km, rekom Dunav, od nemačkog grada Ingolštat do luke Sveti Đorđe u Rumuniji na obali Crnog mora, juče je stigla u Tekiju, a danas   u Kladovo.

Kajakaši iz desetak evropskih zemalja ali i iz država van Evrope, tokom leta priključili su se na nekim od etapnih mesta duž trase duge 2515,5 km, kako bi učestvovali u Dunavskoj regati.

Ideja regate je promocija zdravih stilova života, očuvanje životne sredine, razmena kontakata među ljudima i mogućnosti da se upoznaju obučaji, kultura i tradicija drugih naroda za vreme predaha u etapnim mestima. To je ujedno i prilika za domaćine da pokažu svoje gostoprimstvo.

Tradicionalno mesto odmora u Kladovu je Fetislamska tvrđava gde je uvek i dobar doček od strane Turističke organizacije opštine Kladovo.

Predsednik opštine sa svojim saradnicima obišao je tvrđavu Fetislam gde su oko podneva počeli da pristižu učesnici TID-ove regate.

Kamp u Fetislamskoj tvrđavi nudi sve ono što je kajakašima potrebno, tuševi, toaleti, topla voda…

“Mi imamo zahtev svake godine, da Regata ovde bude na 4-5 mesta. Mi smo našim finanijskim planom odredili da je podržimo na jednom mestu, jer ni jedan grad na obali Dunava nema toliko zahteva koliko ima Kladovo. Da li zbog toga što smo mnogo gostoprimivi ili zbog očekivanja da damo mnogo više para, ali mi centralnu manifestaciju organizujemo u tvrđavi Fetislam gde je kao što vidite sve spremno. Pokušavamo da sve te turističke potencijale oživimo na jedan primeren način” – rekao je Radisav Čučulanović predsednik opštine Kladovo.

Nakon odmora u Kladovu, kajakaši uputiće se ka Brzoj Palanci i hidroelektrani “Đerdap 2”, posle čega će preći u Rumuniju i Rumunske nacionalne vode i krenuti ka svom krajnjem odredištu luci Sveti Đorđe na obali Crnog mora, gde bi trebalo da stignu 07. septembra.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *