Knjaževac: Crnovrška reka – mnogo pitanja, malo odgovora!


Izgradnja hidrocentrale na Crnovrškoj reci bila je tema sastanka na kome se, u sali Opštinskog veća, okupio danas, doduše nevelik broj, vlasnika seoskih tursitičkih domaćinstava, predstavnika udruženja građana, Turističke organizacije i lokalne samouprave.

Ono što su svi oni mogli da čuju od Brankice Milošević, opštinske građevinske inspektorke jeste da investitor – firma Mezdreja DOO iz Petrovca na Mlavi, ima sve potrebne papire. Lokalna samouprava čeka odgovor na pitanje: kako je došlo do izdavanja dozvole, kaže Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine.

”Svi smo zabrinuti, nije nam prijatna ova situacija. Opštinski građevinski inspektor bio je na terenu i konstatovao da dozvole za izgradnju hidroelektrane postoje. Mi kao lokalna samouprava i građani zaslužujemo da znamo kako je došlo do izadavanja dozvole, da li su sve saglasnosti u redu. Poslali smo ministarstvima građevine i zaštite životne sredine zahteve da nam dostave sve informacije da znamo na osnovu kojih saglasnosti i kako je došlo do izdavanja građevinske dozvole.”

Jedinstven stav svih učesnika u razgovoru je da je ulaskom građevinskih mašina u Crnovršku reku poremećena ekološka ravnoteža u parku prirode. Izražena je i bojazan da će buduća hidrocentrala bez vode ostaviti okolna domaćinstva.

”Ono što i laik može da vidi i svi koji žele da imamo čistu i zdravu životnu sredunu je da će to katastrofalno da deluje na životnu sredinu. Kad pogledamo sve naše planove oko povratka ljudi na selo, razvoja stočarstva, turizma…Knjaževac je jedina opština koja ima pastrmku slobodnu u prirodi…Gradnja će sve to poremetiti,” smatra dr Zvonimir Aleksić.

Dolazak republičkog građevinskog inspektora i investitora najavljen je za ponedeljak, drugi oktobar.

Preuzeto: knjazevacinfo.rs

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *