Knjaževac: Kako je Tesla pobedio Edisona


O sukobu našeg čuvenog naučnika i Tomasa Edisona govorili su Darko Stamenović i Aleksa Krstić na četvrtom po redu predavanju koje Astronomsko udruženje Andromeda organizuje u susret velikom jubileju – 160 godina od Teslinog rođenja.

andromeda

Veliki jubilej, 160 godina od rođenja Nikole Tesle, biće obeležen naredne godine, a u susret toj značajnoj godišnjici Astronomsko udruženje Andromeda organizuje seriju predavanja posvećenih našem slavnom naučniku.

“Povodom predstojećeg jubileja organizovaćemo kviz o Tesli na nivou knjaževačkih osnovnih škola, a kao svojevrsnu pripremu organizujemo seriju predavanja o Nikoli Tesli gde je zamišljeno da stariji učenici mlađima drže predavanja o životu, radu i delima našeg slavnog naučnika”, kaže Milijan Srejić, profesor fizike.

Učenici Knjaževačke gimnazije Darko Stamenović i Aleksa Krstić sinoć su govorili o sukobu Tesle i Edisona, nazvan Ratovi struja.

“To je bio naučni sukob Tesle i Edisona, odnosno koncepta naizmenične i jednosmerne struje. Predmet našeg predavanja je kako je došlo do toga da naizmenična struja prevlada jednosmernu, a pratimo ovaj sukob od samog početka – Teslinog dolaska u Ameriku, početka rada kod Edisona, početka njihovog razmimoilaženja, sve do Tesline konačne pobede”, kaže jedan od predavača, Darko Stamenović, učenik III razreda Knjaževačke gimnazije.

Bilo je ovo četvrto po redu predavanje, a do kraja serije preostala su još dva – pretposlednje, narednog utorka, biće posvećeno Teslinom transformatoru, dok će poslednje u nizu, prema najavama, biti posebno interesantno – tema su Teslini tajni projekti i pronalasci.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *