Knjaževac među 14 opština u Srbiji koje su dobile sredstava za projekte energetske efikasnosti


Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. godini biće 500 miliona dinara, koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je s predstavnicima 14 lokalnih samouprava potpisao Ugovore o dodeli sredstava za projekte energetske efikasnosti u ovoj godini.

foto http://www.mre.gov.rs

Ministar je naveo da ove godine Budžetski fond iznosi 125 miliona dinara, da je u prethodne tri godine u njemu ukupno bilo 400 miliona dinara, a da će u 2019. biti mnogo više novca za podizanje energetske efikasnosti javnih objekata.

foto http://www.mre.gov.rs

“Ovo je poziv za sve vas da se spremite za sledeću godinu, jer ćemo imati ozbiljne tendere. Moći ćemo da pokrijemo veliki broj opština i projekata”, kazao je Antić. Istakao je da se takve investicije otplate u dve-tri godine, te da su mere energetske efikasnosti do sada dale dobre rezultate, jer je u proseku za 40 odsto smanjenja potrošnja energije u objektima gde su sprovede.

Do sada su mere energetske efikasnosti u Srbiji, u koje je uloženo 415 miliona dinara, sprovedene u 39 javnih objekata, a ministar je pohvalio pojedine opštine čiji primer može da motiviše i druge da pripreme dobre projekte.

foto http://www.mre.gov.rs

On je kazao da su Ljubovija, Gadžin Han i Svilajnac treći put konkurisali i dobili sredstva iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost za svoje projekte, a Kragujevac i Knjaževac drugi put dobijaju podršku.
Sredstva za 2018. su dobili i Osečina, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Svilajnac, Kanjiža, Bela Palanka i Knjaževac, a Antić je istakao da je proteklih nekoliko godina napravljeno mnogo važnih, pionirskih koraka u promociji energetske efikasnosti.

Vrednost danas potpisanih ugovora sa predstavncima 14 lokalnih samouprava je oko 180 miliona dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa 125 miliona dinara, dok ostatak predstavlja doprinos jedinica lokalnih samouprava.

izvor http://www.mre.gov.rs

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *