Knjaževac: Na Staru planinu su se vratili mrki medvedi!!


Kamere su u Parku prirodezabeležile dolazak mrkog medveda na hranilište, vrste koja više od 25 godina nije viđena na Staroj planini. Verovatno je reč o ženki koja će imati potomstvo.

mrki-medved(1)

U najskrovitijem delu parka, iznad sela Dojkinci u delu oko Arbinja, kamere su proteklih noći snimile jednog mrkog medveda kraj hranilišta. Ova vrsta životinje poslednji put je na Staroj planini viđena pre više od 25 godina, a povratak je obradovao zaposlene u Parku prirode, pre svih upravnika Igora Petrovića.

Već duže vreme smo viđali i pratili tragove mrkog medveda, a sada imamo i snimak kraj jednog hranilišta na koje redovno dolazi. Po svemu sudeći, reč je o ženki koja ulazi u period takozvanog krtoženja, što znači da će imati potomstvo. Ova vrsta obično ima od jednog do nekoliko mladunaca – kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, mrki medved je najstrože zaštićena vrsta, što znači da će u narednom periodu kontrole čuvara biti daleko intenzivnije i detaljnije na čitavom ovom području. Osim toga, sledi i edukacija stanovništva sa ovog dela planine, kako bi se medvedici obezbedilo nesmetan boravak, tačnije kako ne bi bila uzmeniravana. Naročito, ako usled blage zime prekine stadijum mirovanja i krene u potragu za hranom.

Inače, mrki medved se hrani biljkama, ali ukoliko nastupi glad i oskudica može da potraži i neku strvinu, neku sitniju životinju ili jelensku divljač. Kreće se u prostoru od oko 250 kvadratnih kilometara i najkrupnija je zver na području Srbije i na Balkanu.

staraplanina-babinzub.info
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *