Knjaževac: Održana jedanaesta “Šipurijada”


Jedanaesta po redu “Šipurijada” održana je u Novom Koritu u subotu, 21. oktobra. Manifestaciju , koja promoviše život na selu i ekspolataciju raspoloživih resursa koji se nalaze u prirodi a nisu iskorišćeni, u saradnji sa Turističkom organizacijom, organizuju MZ Novo Korito, Udruženje građana ”Šipurak” i Atelje ”Toplica”.

Foto: knjazevacinfo.rs

Jedanaesta po redu ”Šipurijada” okupila je Novom Koritu poljoprivredna gazdinstva u kojima se prave proizvodi o šipurka – od džemova i marmelada, do sokova, sirupa, likera i rakija.

Posetioce su zabavljali folklori, pevačke, grupe, narodni pesnici iz Srbije i Bugarske. Veliko interesovanje izazvao je nastup mlade Slovenke Dolores Pušaver, koja se bavi posebnim načinom pevanja – jodlovanjem, raširenim u alpskim državama.
Idejni tvorac ”Šipurijade” je Toplica Ignjatović, koji živi i radi u Sloveniji, a organizator, u saradnji sa Mesnom zajednicom Novo Korito, Turistička organizacija opštine Knjaževac.

Šipurkom su se na svoj način, bavili i najmlađi iz Predškoske ustanove ”Bajka” i osnovnih škola kroz svoje likovne i literarne radove i makete.

Preuzeto: knjazevacinfo.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *