Knjaževac: “Sloga” osniva sindikat u knjaževačkom Falk Ist-u!


Kako smo već prethodnih dana pisali, radnici kompanije Falc East već nekoliko dana štrajkuju, tražeći bolje uslove rada, veća primanja, pravo na sindikalno okupljanje kao i bolji odnos poslodavca prema zaposlenima.

Svi radnici koji su učestvovali u štrajku, dobili su i pismeno “UPOZORENJE PRED OTKAZ UGOVORA O RADU”. Kako je poslodavac naveo u “Upozorenju”, konstatovano je da se štrajk kod poslodavca odvija i organizuje suprotno Zakonu o štrajku.

Tim povodom oglasila se i lokalna samouprava, opština Knjaževac, koja nudi svoju pomoć, u svojstvu posrednika u razgovorima izmedju radnika i rukovodstva, a sve u cilju iznalaženja najboljeg rešenja i za zaposlene i za kompaniju “Falc east”.

Radnici ove kompanije obratili su se Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“ za zahtevom da se osnuje sindikat.

“Zbog toga se Sloga danas pisanim putem odmah obratila poslovodstvu te kompanije sa zahtevom za prijem njenog rukovodstva i sastanak na kome bi se osim informativnog karaktera započete procedure osnivanja sindikata, u duhu socijalnog partnerstva i kroz obostrano uvažavanje i dijalog – predupredili i svi mogući jednostrani i neodmereni potezi, budući da se radnicima preti otkazom zbog iskazanog nezadovoljstva kroz spontanu obustavu rada”.

“Iskreno se nadamo da će ta Italijanska kompanija prihvatiti poziv za socijalni dijalog i partnerstvo na relaciji kompanija – zaposleni – sindikat, u skladu sa propisanim domaćim i Evropskim radnim zakonodavstvom, te u skladu s tim očekujemo i njihov odgovor, o čemu će, kao i o narednim potezima Sindikata „Sloga“ javnost biti blagovremeno obaveštena i informisana” – navodi se u saopštenju sindikata Sloga.

Regionalni Web portal ISTOČNE VESTI obratio se menadžmentu kompanije Falc East E-mailom gde smo tražili komentar na novonastalu situaciju. Odgovor još uvek nismo dobili…
Jedan komentar na “Knjaževac: “Sloga” osniva sindikat u knjaževačkom Falk Ist-u!

  1. Milan

    Koja lokalna samouprava, onaj sljam koji se prodao sns-u? Pa taj sljam i direktor falka su prijatelji, i taj sljam ne da ni jednoj fabrici koja se bavi obucarstvom da udej u knjazevac da nebi bili konkurencija italijanima…

    Odgovori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *